Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
3. oktoober 2015, 13:00

„Lugu ilmus esmakordselt 2012. aasta juulikuu Tervis Plussis."

Krampide tants

Lihasekramp võib sportlasel nurjata võistluse, püstijalu töötajal aga rikkuda ööune. Miks krambid meid painavad ja kuidas neist vabaneda?

Lihasekramp võib sportlasel nurjata võistluse, püstijalu töötajal aga rikkuda ööune. Miks krambid meid painavad ja kuidas neist vabaneda?

Spordiklubi Leksi 44 kergejõustikutreener ja endine sportlane Liina Peel (28) on kogenud säärelihasekrampe öösiti. Enamasti on see juhtunud palava ilma või suure trennikoormuse ajal. Sportlasena tal võistlustel ja treeningutel õnneks krambitamist ette ei tulnud, kuid selle ärahoidmiseks rüüpas Liina ka hoolsalt spordijooki või mineraalvett. Lisaks masseeris ennast – venitas, lõdvestas, raputas ja mudis lihaseid ning kasutas pärast treeningut lõdvestavaid spordikreeme. u

Kõige sagedamini tekivadki lihasekrambid veepuudusest või verevoolu vähenemisest, kui organismis olevate elektrolüütide ehk mineraalainete tasakaal läheb paigast ära. Mineraalainete, eriti kaltsiumi ja magneesiumi puudus võib tekkida igas vanuses. Kaltsiumi- ja magneesiumivajadus on suurem kasvu-eas teismelistel, rasedatel, füüsiliselt tugevasti koormatud inimestel ja teatud ainevahetushaiguste põdejatel (näiteks neeru- ja suhkruhaigetel), aga ka kroonilistel suitsetajatel. Ka pidev surve närvile võib tekitada lihasekrampe.

Edasi lugemiseks:

Osta üks artikkel

Ühe artikli lugemisõigus
3.99