Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
25. september 2015, 12:40

„Lugu ilmus esmakordselt 2013. aasta juulikuu Tervis Plussis."

Tippsportlase või tugitoolisportlase geen?

Geenid on nagu inimkeha alusplokid või vundament. Neil on teatud kindla korra järgi paiknev struktuur. Geenidest saadakse infot, et toota vajalikke produkte (valke). Need produktid osalevad rakkude koostisosade moodustumisel. Rakud aga osalevad organite moodustumise juures. Geenid kontrollivad, et kõik organismi osad kenasti läbi saaksid ja suhtlemishäireid ei tekiks.

Geenide variatsioonid määratakse juba viljastumisel ja igal inimesel tekib uni-kaalne geenikombinatsioon. Näiteks juuste ja silmade värvus on määratud geneetiliselt. Ühel võivad olla paremad tippsportlase eeldused, teisel aga tuumafüüsiku omad. Nende tunnuste väljakujunemisel mängivad väga olulist rolli ka sotsiaalne keskkond ja perekondlik eeskuju.

Miks üks kiiremini kaalus juurde võtab, aga teine mitte, võib olla tingitud teatud geenivariatsioonidest. Väga oluline komponent näiteks kehakuju ja kaalu kujunemisel on keskkond. Kui inimene on aktiivne ja liigub piisavalt ning jälgib oma toitumist ja söögiaegu, on võimalik püsida normaalkaalus.