Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
25. september 2015, 09:20

„Lugu ilmus esmakordselt 2014. aasta juulikuu Tervis Plussis."

Kõrvaklapid ja vastutus

Maanteeameti liikluskasvatuse talituse endine juhataja Urve Sellenberg tuletab meelde, et kõrvaklappidega sportimises peitub ka oht.

Kui kergliiklusteel, kõnniteel või looduses liiguvad koos jooksjad, jalutajad, kepikõndijad, rulluisutajad ja ratturid, peavad kõik üksteisega arvestama. Kui kõrvaklapid on peas, siis ümbruse tajumise võime muutub. Muusikat kuulates ka ei kuule, mis ümberringi toimub.

See on vastutustundetu käitumine nii enda kui ka teiste suhtes, kui lülitame end keskkonnast välja. Selles varitseb tõsine oht! Kui sportijatega juhtub õnnetusi, siis sageli vedelevad õnnetuskohas maas ka kõrvaklapid. Õnnetus on traagiline kõigile osalejatele, ükskõik kes süüdi on.

Ainus turvaline koht kõrvaklappidega sportimiseks on spordisaal, kus näiteks jooksmine jooksulindil on rutiinne ja monotoonne tegevus. Kohtades, kus on liiklus ja teised liikujad, ei ole kõrvaklappe kasutada mõistlik. Ka lastele õpetame: peatu, kuula, vaata.

Lugu muudetud, 6. oktoobril 2015 ja Urve Sellenbergi ametinimetuse ette on lisatud termin "endine", sest lugu taasavaldati 2015. aastal, kui ta selles ametis enam polnud.