Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
21. september 2015, 08:06

Aastaring Hiina moodi: Sügisel tõmba pidurit!

Kuidas seada oma aasta nii, et energiat jätkuks ja tervis oleks hea? Nõu annab Hiina meditsiini arst Rene Bürkland.Sügis on kopsude energia aeg. Nüüd liigub energia väljastpoolt sissepoole, looduses läheb ta maa alla taimede vartesse ja juurtesse. Kuigi see võib tunduda ebaloogiline, on sügisele iseloomulik kuivus."Hoolimata vihmadest kuivab loodus ikkagi – lehed närbuvad, kasvuprotsessid lõpevad," selgitab Bürkland. "Nüüd on oluline toituda nii, et keha saaks vajalikku niiskust. Süüa tuleks palju hooajalisi puuvilju ja marju, sest just neist saab keha kõige paremini niiskuse kätte."

Tee seda sügisel!
Eelista soolast ja mõru. Need maitsed aitavad energiat sügavale keha sisse viia. Toitu peaks valmistama vaiksel tulel, aeglasemalt ja rahulikumalt, et soojus saaks liikuda toidu sisse.
Kuna keha valmistub talveks, peaks rahunema ka füüsiline aktiivsus. Samas enamasti toimime just vastupidi – sügistalvel rabeleme kõige rohkem ja kevadeks oleme energiast nii tühjad, et ei jaksa enam ärgata.
Kopsudele head taimed. Taimedest on sügisel hea kasutada korditsepsi. Suurepärane niisutaja on liilia, mille sibulatest valmistatakse teed. Seda võiks tarbida just sügisel ja talvel.
Talviseks turgutajaks soovitatakse süüa gojimarju.

Allikas: Uus portaal www.liigume.ee