Õunas, nagu ka paljudes teistes puu- ja köögiviljades, on palju kaaliumi.Foto: PantherMedia / Scanpix
Toiduuudised
21. september 2015, 14:55

Värske uuring: kaalium aitab ennetada südamehaiguseid (2)

Värske uuring näitab, et igapäevaselt tarbitud piisav kogus kaaliumi aitab ennetada kardiovaskulaarseid haigusi.

Maailmas põhjustavad kardiovaskulaarsed haigused ligikaudu 30% surmadest. Euroopa Liidus sureb enim südame-veresoonkonna haigustesse inimesi Leedus, kusjuures selliste haiguste süüks pandav suremus on seal Lääne-Euroopa riikidega võrreldes ligi 2,5 korda kõrgem.

Spetsialistid peavad südame-veresoonkonna probleemide peamiseks põhjuseks söömisharjumusi. Näiteks ülemäärases koguses soola ja suhkru tarbimist ning isegi mitte ligikaudselt piisavas koguses toitaineid, näitaks nagu kaalium, mis aitaksid tõhusalt ennetada kardiovaskulaarseid haigusi.

Šveitsis, Lausanne'is asuvas instituudis töötavad uurijad on analüüsinud 15 varasema uuringu tulemusi kaaliumi sisaldavate toidulisandite mõjust nii normaalse vererõhuga inimestele kui ka nendele, kes kannatavad kõrgvererõhu all, kuid on ühel või teisel põhjusel hoidunud ravimite tarvitamisest. Ulatuse ja sügavuti mineku poolest esimese taolise uuringu sihiks oli teha kindlaks, kas kõrge vererõhuga inimesed võivad oodata soodsaid mõjusid regulaarsest kaaliumi sisaldavate toidulisandite võtmisest.

Uurijad on jõudnud kindla järelduseni: igapäevaselt 3,51 grammi kaaliumi tarbimine, nagu soovitab Maailma Terviseorganisatsioon, on tõepoolest tõhus vahend kõrgvererõhuga võitlemiseks. Nestlé instituudi teadurid rõhutavad, et inimesed saaksid kätte soovitusliku päevase kaaliumikoguse, tarbides rohkem puuvilju, köögivilju, kaunvilju ja pähkleid. Lisaks toimib sama hästi täiendava kaaliumi manustamine toidulisandi vormis.