Foto: TEET MALSROOS
Meeled
23. september 2015, 18:20

Nipid, mis aitavad parandada mälu

Selleks, et kõik vajalik meeles püsiks, on hulk nippe. Kindlasti tasub neid kasutada, sest mäluprobleemid põhjustavad sageli meelehärmi ja piinlikke olukordi.

Pane hädavajalik kirja. Kalendermärkmik võiks vanemas eas saada lahutamatuks kaaslaseks: pole mõtet hommikust õhtuni kramplikult kõiki oma tegemisi meenutada – ja siis avastada, et olulisimad asjad on siiski ununenud. Lihtsam on oma päeva- ja nädalakohustused kirja panna.

Tee endale mõttemärkmik. Loo endale märkmik ka mõttes ja alusta iga hommikut märkmikulehekülje meeldetuletamisega: mida on vaja täna teha. Pärast saad kõik üle kontrollida.

Kasuta värve. Küllap on igaüks kooliajal õppimise käigus raamatusse jooni alla vedanud, et kirjapandut oleks hõlpsam meelde jätta. Tee sama oma mõttemärkmiku leheküljega; märgi sündmused mõttes eri värvidega.

Pildista. Sageli ei meenu, kuhu panid toa- või autovõtmed, telekapuldi või mobiiltelefoni. Kui midagi käest paned, pööra sellele tähelepanu: tõsta käed üles ja imiteeri pildistamist. Otsima hakates meenuta, kus «pilti tegid».

Räägi iseendaga valjusti. «Jätsin auto poe parkimisplatsil tagumisse ritta elektriposti kõrvale.» Ära häbene seda auto juurest lahkudes endale valjusti öelda.

Määra asukoht! Kõik sündmused on seotud mingi koha, inimese, sõiduki, ilma või muu säärasega. Loo seos.

Mõtle täpile. Kõige lihtsamat keskendumist soodustavat harjutust saab igaüks teha kodus või näiteks bussis istudes. Tuleb püsida mõni minut liikumatult paigal, kujutleda keset oma otsaesist musta täppi ja keskendada mõtted just sellele punktile. Kui keskendumine ühele kindlale asjale on muutunud juba täiesti automaatseks, seisab kõik vajalik paremini meeles.

Tee kodutööd. Enne tähtsat sündmust kirjuta üles kõik, mida tahad seal öelda ja korda seda paar korda.

Sobita kokku nimi ja nägu. Kui sulle tutvustatakse uut inimest, jäta meelde tema näost midagi silmatorkavat – paksud huuled, kõrged kulmud, pruunid silmad jne.

Säilita rahu. Stress ja muretsemine raskendavad meeldejätmist. Katsu igas olukorras olla rahulik ja keskenduda.

Õpi unustama. Aju tervise seisukohalt on tähtis ka unustada – kõike nagunii meeles pidada ei suuda. 90 protsenti saadud infost ununeb üheksa esimese tunniga, kui inimene seda ei kasuta. Kuidas aga kord meelde jäetut unustada? Üks võimalus on ebavajalik info blokkida, s.t kohe, kui see meenub, sunni end mõtlema millestki muust. Nii lood uue seose, ümberlülitumise uuele mõttele.

Vt ka: www.kiirlugemine.ee