Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
22. september 2015, 11:02

Üks küsimus: Kas C-vitamiin aitab ­külmetusest priiks saada?

"Enamikul juhtudel ei aita C-vitamiini toidulisandid külmetushaigusi ennetada. Võttes C-vitamiini aga enne külmetushaiguse sümptomite teket, võib see lühendada nende kestust," kommenteerib Eero Merilind levinud väidet, et esimeste haigussümptomite ilmnedes tuleb kiiresti ohtralt C-vitamiini tarbida.

C-vitamiin võib tema sõnul tuua kasu ka inimestele, kes viibivad kõrge haigestumusriskiga keskkonnas – näiteks lastele, kes käivad haigusperioodil lasteaias või koolis.

Kui inimene hakkab aga haigeks jääma, siis peab ta hoopis rohkelt vedelikku tarbima. "Üldjuhul võiks see olla soe, näiteks tee või morss, mis soojendab ninaneelu ja tekitab viirustele ebasobiva temperatuuri. Teisalt toimib see ka viirust kehast väljutavana – soe jook paneb higistama ja rohkem tualetis käima," räägib Merilind, et vedeliku manustamine ja palaviku kontroll on viiruste puhul esmatähtsad.

"Vanasti arvati, et haiguse ajal on hea vaarika- või mustasõstramoosi süüa. Ega see halb ole, aga teaduslikult tõestatud toimet sel pole, et ainult C-vitamiinist inimene kohe terveks saaks," märgib Merilind.