Tammsaare muuseumFoto: Heiko Kruusi / Linnaleht
Eesti uudised
22. september 2015, 11:17

Tammsaare muuseumis arutletakse eutanaasia üle (6)

Reedel, 25. septembril on Tammsaare muuseumis avatud teaduskohvik, kus eutanaasia üle arutavad intensviivraviarst ja õppejõud Katrin Elmet, Tartu Ülikooli kriminaalõiguse, kriminoloogia ja kognitiivse psühholoogia õppetooli professor Jaan Ginter ja Tallinna Linnalehe peatoimetaja Tiina Kangro ning millest teeb otseülekande ka ERR-i kultuuriportaal.

Eutanaasiat on hakatud viimasel ajal mõnedes Euroopa riikides, nagu näiteks Hollandis, vaikivalt praktiseerima ning see on päevakorrale tõstnud hulga eetilisi ja juriidilisi küsimusi. Muuhulgas tekitab sageli segadust küsimus, mida pidada eutanaasiaks ja kuidas seda mõistet defineerida, kirjutas ERR-i kultuuriportaal.

"Teaduskohviku teema lähtekohaks on Tammsaare poolt "Tõe ja õigus" III osas kujutatud üsna haruldane episood, mida võib tõlgendada eutanaasia-aktina: peategelane Indrek annab valude käes vaevlevale emale tema enda soovil rohu üledoosi ning aitab tal surra," sõnas muuseumi juhataja Maarja Vaino küsimuse peale, miks on just selline teema valitud. "Kuna Teadlaste öö katusteemaks on sel aastal meditsiin patsiendi seisukohalt vaadatuna, tundus see kirjakoht väga hea teemapüstitajana."