Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
28. september 2015, 09:51

"Lugu ilmus esmakordselt 2014. aasta juulikuu Tervis Plussis."

Mis on tsöliaakia?

 

? Tsöliaakia on autoimmuun­haigus, mille korral on inimesele keelatud nisu, rukis, oder ja kaer ning kõik toidud, mis neid teravilju sisaldavad. Keelatud teraviljades sisalduva valgu toimel kahjustuvad tsöliaakia­haigel peensoole limaskesta hatud, mille kaudu imenduvad organismi olulised toitained.

? Tsöliaakia ainus ravi on eluaegne range gluteenivaba dieet. Õige dieediga peensoole limaskesta hatud paranevad ja toitainete imendumine taastub.

? Tsöliaakiat ei tohi segi ajada nisuvalgu (teravilja) allergiaga ega mitte-tsöliaakia gluteenitundlikkusega. Viimaste haiguste korral inimese peensoole limaskest ei kahjustu.

? Vaevuste tekkimisel on esmalt vaja välistada tsöliaakia ning seejärel tasub mõelda toidu­ainete talumatusele ehk mitte-tsöliaakia gluteenitundlikkusele.

? Õige diagnoosi saamiseks on vaja kõigepealt pöörduda perearsti poole. Vereanalüüsi alusel määrab arst vajadusel edasised uuringud.

? Kõiki huvilisi oodatakse nõustamiskabinetti. Eesti Tsöliaakia Seltsi nõustamiskabinet asub Tallinnas Toompuiestee 10. Vajalik on eelregistreerimine: [email protected]. Kabinetis parandatakse tsöliaakiahaigete ja nendega seotud inimeste teadlikkust tsöliaakiast ning toetatakse haigusega kohanemist.

? Uuri lisa www.tsoliaakia.ee.