Foto: Alamy/Vida Press
Uudised
23. september 2015, 10:07

Wikipedia andmeil on MMS-i tarvitamine kaasa toonud surmajuhtumeid (23)

Kloordioksiidi tarvitamine on Wikipedia andmetel vaatamata imeraviusuliste vastupidistele väidetele maailmas siiski kaasa toonud surmajuhtumeid. Neist ei saanud  kohtuasju, kuid surmade seosed niinimetatud imeravimiga olid ilmsed. Loomkatsetel on tõestatud pikaajaliste dooside mõju tervisele.

The Guardian on märkinud MMSi kohta, et see on "äärmiselt vastik asi ning arstid soovitavad kõikidel, kellel seda toodet leidub, selle kasutamine viivitamatult lõpetada ja see minema visata. Kanadas keelustati toode pärast seda, kui see põhjustas eluohtliku reaktsiooni,"  vahendab portaal Meditsiiniuudised.

2009. aasta augustis võttis üks Mehhiko naine, kes reisis koos oma ameeriklasest mehega jahil Vanuatule, MMSi malaaria vältimiseks. 15 minuti jooksul oli ta haigestunud ning 12 tunni pärast surnud.

Pärast seda tegi saareriigi peaprokurör Kayleen Tavoa ettepaneku esitada süüdistus võimalikult raske kriminaalkiriteo eest kõigile, kes tulevikus Vanuatul MMS-i väärkasutavad. Tema hinnangul ei tohiks keegi anda kellelegi MMS-i selgitamata, mida tarbitakse, ning kirjeldamata tõsiseid terviseriske, mis segu joomisega võivad kaasneda.

Maailmas on läbi viidud ka mitmeid uuringuid, mis kinnitavad, et MMS ületab talutava naatriumkloriti taseme sadades korades ning selle tarvitamine võib kaasa tuua tugeva iivelduet, oksendamise ja kõhulahtisuse ning dehüdratsiooni ja vererõhu languse. Kui lahust lahjendatakse juhistest vähem, võib see kahjustada soolestikku ja punaseid vererakke ning põhjustada hingamisprobleeme. Segu tarvitamise ja selle toksilisuse eest on inimesi hoiatanud Suurbritannia Toidustandardite Amet, USA Toidu- ja Ravimiamet, organisatsioon Health Canada ning Prantsuse komisjon "Comité de coordination de toxicovigilance". Teadete tõttu, milles kirjeldatakse iivelduse, oksendamise ja ohtlikult madala vererõhu teket dehüdratsiooni tulemusena pärast juhiste kohast kasutamist, on FDA soovitanud tarbijatele toote kasutamine viivitamatult lõpetada.

MMS ei ole heaks kiidetud ühegi haiguse ravimiseks ning USA Keskkonnakaitseameti sõnul võib krooniline kokkupuude väikeste kloordioksiidi doosidega põhjustada reproduktiivsüsteemi ja närvisüsteemi kahjustusi. Lühikese uuringu käigus ei leitud, et toode oleks avaldanud 84 päeva jooksul mingit mõju vabatahtlike katsealuste hematoloogilises või uriinikeemiale, samuti füüsilistele sümptomitele.

Kuigi kloordioksiidi mõju uuringuid inimestel on läbi viidud harva, on loomkatsed rohkem levinud; kindlaks on tehtud, et kloordioksiid kahjustab kilpnäärme funktsioneerimist ja vähendab CD4+T-abistajarakkude arvu rohepärdikutel 6 kuu möödudes.

Üks rottidega läbi viidud uuring näitas, et 100 mg/l kloordioksiidi lisamise korral joogivette vähenes 3 kuu pärast nende punaste vererakkude hulk. USA Tööministeerium on seadnud tööpaigas sissehingatava kloorioksiidi piirmääraks 0.1 ppm, kuna 10 ppm kontsentratsioon põhjustas rottidel 10 päeva möödudes surma, samuti lõppes surmaga juhtum, kus üks tööline puutus kogemata kokku kontsentratsiooniga 19 ppm. Sama organisatsiooni sõnul  on kloordioksiid inimeste jaoks tugevatoimeline hingamisteede ja silmade ärritaja.