Foto: PantherMedia / Scanpix
Terviseuudised
23. september 2015, 15:23

Ravimiamet: alternatiivmeditsiin pole tingimata halb, kuid säilitama peaks kaine mõistuse (5)

Kuigi avalikkuse tähelepanu ette tõusnud MMSi nimetatakse imeravimiks, pole Ravimiameti kinnitusel tegu ravimi, vaid ohtliku ainenga ning mingit ravitoimet ei tasu sellelt loota.

"Alternatiivsete ravivõimaluste otsimine pole alati tingimata halb, kuid säilitada tuleks kaine mõistus ning selgeks teha, milles alternatiivravi seisneb ja mis on nn imeravimite koostisosad," selgitab Ravimiameti müügilubade osakonna juhataja Margit Plakso.

Ta lisab, et taimsed preparaadid või rahvameditsiinist tuntud võtted leevendavad kergemaid tervisehädasid teinekord päris tõhusalt. "Kui aga reklaam lubab kiiret paranemist kõigist haigustest, alates nohust ja lõpetades vähiga, võib kaunis kindel olla, et tegemist on pettusega. Kui lisaks on tegemist ohtliku ainega, ei tohiks enda ja oma lähedastega eksperimenteerida," paneb ravimiameti esindaja südamele.

Plakso märgib, et tõsisemate terviseprobleemide korral tuleb kindlasti arsti poole pöörduda. Samuti tuleb arstile öelda, kui on tarbitud mõnd nn imeravimit. "Ei tasu unustada, et ka alternatiivseid imevahendeid müüakse kasu saamise eesmärgil."

Teadusandmeid MMS raviomaduste kohta Plakso sõnul pole. Puuduvad ka andmed, mis kinnitaksid, et kloordioksiid raviks mingeid haigusi.

Küll aga on teada, et suuremate koguste manustamisel võib see tervisele halvasti mõjuda, tekitades seedetrakti ja hingamisteede ärritust, iiveldust, oksendamist, kõhulahtisust. On kirjeldatud ka vere punaliblede lagunemist ja ägedat neerukahjustust.

"MMS ei ole ravim ja ravitoimet ei maksa sellelt oodata," rõhutab Plakso veelkord. "Kui inimesed usuvad, et MMS ravib kõike, alates külmetusest kuni autismi ja aidsini, siis tasuks mõelda, et haiguste põhjused on väga erinevad. Suuremal osal haigustest on tekkepõhjusi rohkem kui üks. Samas ei ole olemas unikaalset ravimit, mis kõiki haigusi raviks."

Plakso selgitab, et MMS sisaldab naatriumkloritit, kui see reageerib happega (nt sidrunhappega), tekib kloordioksiid.

Kloordioksiid on kemikaal, millel on mikroobe hävitav toime ning seda kasutatakse desinfitseeriva vahendina ja nt vee puhastamiseks. Sellele ainele kohaldub Biotsiidiseadus ja see on kantud Terviseameti poolt kasutada lubatud biotsiidide loetellu (vaata SIIT).