Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
24. september 2015, 10:05

99% kontaktläätsede kandjaist tekitavad oma käitumisega endale silmainfektsiooni riski

Läätsede kandjaist enamus on endale hügieeninõuete rikkumisega tekitanud silmainfektsiooniriski, ilmneb Ameerikas hiljaaegu läbi viidud internetiuuringute tulemustest.

99% Ameerika Ühendriikide täiskasvanud kontaktläätsede kandjatest, kes osalesid haiguste ohje ja preventsiooni keskuse (CDC) internetiuuringus, teatasid 2014. aastal vähemalt ühest läätsede hügieeniga seotud juhtumist, kus nad oma käitumisega endale silmainfektsiooni riski tekitasid, kirjutab portaal Meditsiiniuudised

CDC viis läbi nii rahvastikupõhise uuringu, mille eesmärk oli hinnata 18aastaste ja vanemate kontaktläätsede kandjate arvu, kui ka eraldi kontaktläätsedega seotud riskide internetiuuringu, mis hõlmas ligikaudu 1000 kontaktläätsede kandjast koosnenud valimit ja mille eesmärgiks oli teha kindlaks hügieeniga seotud riskitegurite levik.

Tulemused näitavad, et kontaktläätsi kannab ligikaudu 40,9 miljonit USA täiskasvanut (iga kuues täiskasvanu USAs). Peaaegu kõik neist (93,0%) kannavad pehmeid kontaktläätsesid.

Ligikaudu 1000 kontaktläätsede riskiuuringule vastajast kirjeldas ligikaudu 99% vähemalt üht hügieeniga seotud riskantse käitumise juhtumit.

Muu hulgas märgiti alljärgnevaid: magamine kontaktläätsi eemaldamata (50,2%), tukkumine kontaktläätsi eemaldamata (87,1%), vanale desinfitseerimislahusele uue lisamine (55,1%), läätsede (49,9%) või konteinerite (82,3%) ettenähtud vahetusintervalli pikendamine, kontaktläätsedega duši all käimine (84,9%) või ujumine (61,0%), läätsede loputamine kraanivees (35,5%) või läätsede hoidmine kraanivees (16,8%).

Teadlaste hinnangul on eriti murettekitav on kontaktläätsede sagedane kokkupuude veega, sealhulgas nende hoidmine või loputamine kraanivees ning läätsedega duši all või ujumas käimine. Seda põhjusell, et läätsede kokkupuude veega suurendab infektsiooniohtu, sest vees elavad mikroorga­nismid võivad silma üle kanduda. Ning kuigi mõned kontaktläätsed on saanud öösiti kandmiseks USA toidu- ja ravimiameti heakskiidu, märgivad teadlased, et "magamine mistahes tüüpi kontaktläätsedega suurendab silmainfektsiooni riski", nagu ka läätsede ja konteinerite vahetusintervallide eiramine.

Inimestel, kes kannavad ühepäevaseid kontaktläätsi, on saastumisoht tõenäoliselt väiksem. Seda aga tõesti ainult siis, kui nad need tõepoolest iga päev vastavalt juhistele kasutuselt kõrvaldavad.

Teadlaste hinnangul aitab infektsiooniriske langetada, kui hoida läätsed veest eemal, eemaldada kasutatud desinfitseerimislahus konteinerist, puhastada läätsi igapäevaselt värske lahusega ning vahetada kontaktläätsede konteinerit iga kolme kuu tagant.