Foto: TAIRO LUTTER
Uudised
28. september 2015, 13:50

Doonoritelkides loovutati tänavu üle 1400 liitri verd

Põhja-Eesti Regionaalhaigla verekeskuse, Tartu Ülikooli kliinikumi verekeskuse ja Pärnu Haigla veretalituse doonoritelkides loovutas sel suvel verd 3132 inimest, kes annetasid kokku üle 1400 liitri verd. Doonorite sõbralikku perre lisandus 662 esmadoonorit.

„Tänavune pisut jahedamate ilmadega suvi oli väga sobilik doonoritelkide tuurile, mis kujunes üheksa aasta kõige edukamaks. Meie rõõmsaid kollaseid telke külastas rekordarv doonoreid ning suuresti tänu seal verd loovutanud heatahtlikele ja rõõmsatujulistele inimestele, said kõik verd vajanud patsiendid abi," sõnas Regionaalhaigla verekeskuse juhataja Riin Kullaste, lisades: „Meile teeb erilist heameelt ka doonoritelkide projektile saadud positiivne tagasiside doonoritelt, nii kirjutas üks Rakvere telke 24. augustil külastanud doonor: „Doonoritelgid on parim kampaania! Lihtne ja lööv – sõnum inimeste kaitsmise vajadusele. Superkorraldus!""

Põhja-Eesti Regionaalhaigla verekeskuse doonoritelgid peatusid sel suvel Keilas, Paides, Raplas, Haapsalus ning kahel korral Rakveres ja Tallinnas. 20 päeva jooksul loovutas verd 2358 doonorit, kellest 418 olid esmased doonorid, kokku koguti 1061 liitrit verd.

Tartu Ülikooli Kliinikumi verekeskuse doonoritelgid olid suvel Tartus Raekoja platsil ja Viljandis Vabaduse platsil. Kokku loovutas kahe linna telkides verd 434 inimest, esmadoonoreid oli neist 152, kokku koguti 195 liitrit verd.

Pärnu Haigla veretalituse doonoritelgid olid tänavu suvepealinnas püstitatud mais ja septembris, neljal päeval loovutas telkides verd 340 inimest, 92 doonorit tegid seda esimest korda elus, kokku koguti 153 liitrit verd.

Kõigi telkides verd loovutanud inimeste vahel loosis reisikorraldaja Goadventure 24. septembril välja oktoobris toimuva nädalase puhkusereisi kahele Türki. Õnnelik võitja on 37aastane pärnakas Boris Razumov, kes loovutas esmadoonorina verd 10. septembril Pärnu telgis.

Doonoriks sobib terve, puhanud ja söönud ning vähemalt 50 kg kaaluv inimene vanuses 18–60 eluaastat, kes on Eesti Vabariigi kodanik või elanud Eestis elamisloa alusel üle ühe aasta. Verekeskus julgustab doonoreid verd loovutama regulaarselt, kolm-neli korda aastas. Iga vereloovutus aitab vähemalt kolme patsienti. Kõige sagedamini vajavad doonorverd vähihaiged, sünnitajad ja imikud ning raskete operatsioonide patsiendid, aga ka aneemia, verejooksu, raske trauma ja mitmete teiste haiguste põdejad. Eesti haiglates tehakse vereülekanne ligi 20 000 patsiendile aastas

Doonoritelkide püstitamisel olid abiks Päästeamet, Kaitsevägi, Sotsiaalministeerium, Kaitseministeerium, Politsei- ja Piirivalveamet, maa- ja linnavalitsused, Maanteeamet, Kaitseväe Värbamiskeskus, Kaitseväe Ühendatud Õppeasutused, Kaitseliit ja Eesti Punane Rist ning toetasid mitmed Eesti asutused.

„Ka doonor on riigikaitsja" juhtlause all tuuritasid doonoritelgid mööda Eestit juba üheksandat suve ning tuur kestis kokku 28 päeva. Maist septembri keskpaigani toimunud tuuri ajal peatuti üheksas linnas: Tallinnas, Keilas, Raplas, Paides, Haapsalus, Rakveres, Pärnus, Tartus ning Viljandis.

Sel aastal lõime doonoritelkidele ka eraldi eesti- ja venekeelse kampaanialehe www.doonoritelgid.ee , kus leiab igakülgset informatsiooni telkidega seonduvalt.