Foto: PantherMedia / Scanpix
Uudised
5. oktoober 2015, 12:20

"Lugu ilmus esmakordselt 2014. aasta juulikuu Tervis Plussis."

Varesele valu!

Kui meid kaitsev suurim organ – nahk – saab kahjustada, on vaja kiiret leevendust, nakkuste vältimiseks puhastust ja paranemiseks sobilikku keskkonda. Nii saad toetada rakkude ja kudede taastumist ja uuenemist.

Jahutus ja leevendus. Põletuse puhul pole oluline, kas selle on põhjustanud kuum vesi, kuumenenud pind, tuli, päike, elekter või mõni kemikaal – põletushaav vajab kohest jahutust. Sobivate vahendite puudumisel sobib kiire jahutamine külma vee all.

Esmaabigeelid absorbeerivad kuumust ning jahutavad seetõttu kiiresti nahka ja leevendavad valu. Mõned esmaabigeelid mõjuvad ka sügavamatele nahakudedele, tagavad kuumuse eraldumise ning sobivad kasutamiseks raskema astme põletuse korral.

Geel kantakse nahale piisavalt paksu kihina, seda ei hõõruta sisse. Geel jäetakse mõjuma ja seda lisatakse nii sageli kui vajalik. Sellised geelid võiks olla esmaabivahendina igas kodus, eriti juhul, kui peres on väikesi lapsi. Geel sobib kasutamiseks välispidiselt ja ainult väiksemate põletuste korral.

Nahavaevusi leevendavad ka aaloed sisaldavad geelid, rahustades ja taastades kahjustunud nahka. Allantoiin leevendab sügelust ja ärritust ning aitab kahjustunud kudedel taastuda.

Kaitse nakkuste eest.

Kahjustunud nahk vajab kaitset nakkuste eest. Esmalt tuleb haav või kahjustatud pind puhastada. Selleks sobivad desinfitseerivad vahendid – valu vältimiseks alkoholivabad tooted või loputamiseks füsioloogilised lahused. Puhastatud pind kuivatatakse ning sellele asetatakse puhas plaaster või side.

Astelpaju- ja saialilleekstrakti sisaldavad tooted soodustavad haavade paranemist ja aitavad ära hoida põletikku. Taruvaik tohterdab põletikku, taastab kudesid ja vaigistab valu. Teepuuõlil on seene-, viiruste- ja mikroo­bidevastane, ärritunud ja sügelevat nahka rahustav toime. Neid vahendeid võib määrida punetavatele marrastustele, haavadele, hõõrdumisel tekkinud villidele, nahalõhedele, ohatistele, päikesepõletuse saanud nahale.

Niisutust ja hoogu paranemisele!

Haav vajab paranemiseks piisavalt niiskust, et naharakud saaksid uueneda. Parim on selleks niiske keskkond ja seda aitavad tagada spetsiaalsed haavageelid ja hüdrokolloidplaastrid. Need kaitsevad haava mikroobide sissetungi eest, hoides ära põletiku tekkimise. Nii soodustatakse ja kiirendatakse haava loomulikku paranemist.

Hüdrogeelplaastriga kaetakse sobiliku suurusega ala, plaaster võib nahale jääda mitmeks päevaks. See laseb läbi õhku, jahutab ja leevendab valu.

Pantenooliga tooted taastavad ja rahustavad nahka. Dekspantenool muundub rakkudes pantoteenhappeks ja toimib B5-vitamiinina, osaledes rakkude ainevahetuses – nii on ta vajalik naha uuenemiseks.

Samasugust hoolitsust vajab ka päikesest põletatud nahk.

Sobivat toodet valides tuleb arvestada sellega, kui suur kehapind on kahjustatud ja katmist vajab. Salvid on head väiksematele kriimustustele ja haavadele. Kreemid, geelid ja vahud, olenevalt koostisest ja imendumise kiirusest, sobivad suurematele pindadele.