Foto: PantherMedia / Scanpix
Meeled
12. oktoober 2015, 11:25

"Lugu ilmus esmakordselt 2014. aasta juulikuu Tervis Plussis."

Aku tühi? Mis siis! (2)

Virtuaalreaalsus pakub lõputult võimalusi suhtlemiseks, meelelahutuseks, kirjade lugemine ja sõbraks saamine on kliki kaugusel. Laigi! Kommenteeri! Jaga! Uuri! Kontrolli! Vasta! Iga sekund pakub midagi uut. Mis juhtub, kui võimaluste avarus ahistama hakkab?

Pidev online-olemine on muutunud enesestmõistetavaks. Kui kohe sõbrale saadetud kirjale või postitusele vastust ei saa, tekib mõte, kas on juhtunud õnnetus. Aga oh, õnneks mitte, sest Facebooki tuleb selgitus, et ollakse sõpradega metsas, ja selle tõestuseks pilt, et leiti väga eriskummalise kujuga puuleht. Kõik laigivad ja kommenteerivad – postitust saatis edu!

Tänu internetile ja võrgustikele teatakse sõprade elust metsikult infokilde: lõunasöögist, murdunud varbaküünest, maast leitud õnnerahast, tühjaks saanud bensiinipaagist, uuest hambaharjast jne, kuid pärisasjad jäävad rääkimata. Seda ei postitata, et ema on raskelt haige, suhe lahutuse äärel või et eelmisel kuul jäädi pangale võlgu. Samas suhtlus käib ja aina hoogsamate tuuridega. Abiks helendavad ekraanid: nutitelefon, arvuti või tahvel – midagi on alati käeulatuses.

Digitaalmaailm on muutunud uueks normaalsuseks. Selles surfamine on mõnus ja pole harv vaatepilt, kui isegi sõprade või pere seltsis, kus suhtluseks peab vaid suu avama, mõni ikka pilku ekraanilt tõsta ei suuda. Nutiseadmetest on saanud uue aja sõltuvus. Seda kinnitab Tallinn Viimsi SPA arst Annelii Nikitina: “Tehnoloogia liigub selles suunas, et elu saaks võimalikult kiiresti ja mugavalt juhtida erisuguste vidinate abil. Samas on praktiliste lahenduste kõrval hulgaliselt muid tegevusi, mis võivad täiega haarata inimese mõttemaailma ja enam mitte lahti lasta. Nutiseadmete kuritarvitamine muutub iga päevaga üha tõsisemaks probleemiks.”

Mis juhtub, kui moodsal nutieluga harjunud inimesel ühel hetkel internetti pole? Telefon on, aga ainult helistamiseks. Seda palusime proovida Sirli Savolainenil (26), muidu igapäevasel jagajal, laikijal, kommenteerijal.

Internetifänni pihtimus: Ma ei suutnud internetist loobuda!

Proovisin rihtida aega, mil oleks kõige valutum võtta nädalaks internet telefonist välja. Sellist aega leida ei õnnestunud mul terve kuu jooksul, ütlen ausalt! Küll aga õnnestus rakendustest loobuda päevakaupa ja näiteks iseendaga kokku leppides, et õhtusöögi ajal ma ei võta moblat kotist välja. Neil hetkedel sain aru, kui hädavajalik telefon ja internet selles mulle on. Mul pole arvutit, nii et kõik tegevused teen äppidega: loen uudiseid, kuulan muusikat, teen jõutrenni või jooksen, samal ajal kui mobiil mõõdab mu tegevusi, suhtlen sõprade ja tööandjaga jpm. Tundsin, et mul on võimatu ilma mobiiliäppideta osaleda kiires ja aktiivses igapäevaelus.

Internetiga pole ma kunagi üksi

Sain selle kuu jooksul aru, et mobiil on mul alati kas käes, taldriku kõrval või mujal lähedal, et seda igal hetkel haarata, kui keegi mingil moel ühendust võtab, näiteks Facebooki pilte laikides. Arvan, et enamasti leevendatakse sel moel oma edevust, kuid tänu võrgustikele ei tunne keegi end kunagi ka üksi. Ka mina veedan mõne päeva täiesti omaette ega tee suud lahtigi, aga õhtul on tunne, et olen nii palju suhelnud.

Äppidest läbi imbunud elu kõige veidram ja kurvem pool tuli välja, kui läksin sõbrannadega kohvikusse. Ma polnud enne märganud pikki vaikusehetki, mil igaüks klõbistab oma moblaga. Neil kordadel, kui ma oma mobiili väljalülitatuna kotti jätsin ja lootsin sõbrannadega rohkem juttu ajada, pidin igavuse pärast aknast välja vaatama, kuni kõik teised telefonidele naeratasid.

Kolmas pereliige – telefon

Mu boyfriend on andunum mobiilifänn kui keegi teine, keda tean. Alles meil oli väike konflikt, kui läksime õhtust sööma ja ta süvenes oma mobiiliekraani. Kuna kõik ta tööasjad käivad mobiili kaudu, ei öelnud ma algul midagi. Kui olin juba 10 minutit vaikuses istunud ja ennast natuke nihutasin, et näha, millega ta tegeleb, avastasin, et ta uurib Instagramis pilte, ja sellise keskendumusega. Ta ei saanud aru, miks ma nii pahane olen!

Kuigi ma ise põrusin selles testis, tajusin, millist rolli mängivad mobiilid ja kõik suhtlus­äpid inimeste elus. Märkasin, kui närviliseks muutub mu kaaslane, kui telefoni aku saab tühjaks ja seda pole võimalik silmapilk laadida, justkui jääks ta millestki ilma. Pean ka ise mobiilikasutuse kontrolli alla saama, kuna suurem osa mu tegevustest internetis on puhas ajaraisk ja mõttetu meelelahutus, nagu Facebooki profiilide ja Instagrami piltide vaatamine väga pikka aega järjest.