Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
15. oktoober 2015, 17:00

"Lugu ilmus esmakordselt 2014. aasta juulikuu Tervis Plussis."

Tervislik saunarituaal: mida teha pärast sauna? (3)

Lase endale teha või tee ise haavapuust väike haamrike. Pärast sauna on hea koputada sellega tallaalused energiad liikvele. Koputa haamrikesega tasakesi jalatalda varvaste poolt kanna poole liikudes. Koputa nii, et pole valus, aga et oleks tunda. Jalad hakkavad mõnusalt surisema. Nüüd on aeg neid salvitada.

Metsamoori puutõrvasalv

0,25 tl männitõrva

0,25 l linaõli

50 g mesilasvaha

Vala õli keraamilisse kannu ja kuumuta vee­vannis. Pane männitõrv õlisse veidikeseks toimima. Õli temperatuur peaks jääma 40 kraadi juurde. Lisa mesilas­vahatükid ja kuumuta seni, kuni vaha on sulanud. Vala salv kuumana purkidesse ja sule kaanega, toatemperatuuril säilib see pool aastat kindlasti. Salv toimib hästi nahalõhede korral. Eriti hea paksu tallanaha pehmendamiseks. Salv on antibakteriaalse toimega, seda saab kasutada jala- ja varbaseene korral. Samuti peletab see sääski ja leevendab putuka­hammustusi.

Pärast sauna on hea end ergutada ja värskendada nägu jääkuubikutega.

Rukkilille-jääkuubikud

1 sl rukkililleõisi

1 klaas vett

Vala keev vesi rukki­lilleõitele, lase jahtuda ja kurna. Vala tõmmis jääkuubikuvormi ja aseta sügavkülmikusse. Rukkilille on hea kasutada suurepoorilise naha ja veenilaiendite korral, samuti silmade eest hoolitsemisel.