Foto: PantherMedia / Scanpix
Uudised
30. september 2015, 11:15

Milliste mineraalainetega end külmale ajale vastu minnes turgutada?

Et sügisel ei pruugi vitamiinide varud kehas küllaldased olla ning haigestumised on üsna sagedased, tasub talvele vastu minnes mõelda oma immuunsuse tõstmisele.

Milliseid mineraalaineid ning toidulisandeid selleks tarbida, soovitab Saku apteegi proviisor-juhataja Heli Pilar.

* Punane päevakübar on Lõuna-Ameerikas metsikult kasvav taim, mida kohalikud indiaanlased on kasutanud juba aastasadu. Seda sisaldavaid preparaate kasutatakse külmetuse vältimiseks ja toetava vahendina haigustest paranemisel (ei soovitata rasedatele ja imetavatele emadele).

* Greibiseemne ekstrakt on tugev antioksüdant. Greipfruudi koores ja seemnetes leiduvad tugevatoimelised bioflavonoidide nime all tuntud antimikroobsed ained on oma efektiivsuselt võrreldavad isegi sünteetiliste antibiootikumidega. Nende ainete omaduseks on võime isegi üliväikestes kogustes hävitada haigustekitajaid – baktereid, seeni ja viirusi. Tasub meeles pidada, et greibiseemne ekstrakt võib mõjutada mõne retseptiravimi toimet.

* Ternespiim sisaldab rohkelt immunoglobuliine, mis kaitsevad organismi kahjulike bakterite ja viiruste eest. Kasutatakse vastupanuvõime suurendamiseks, soolestiku mikrofloora heaoluks.

* Mumio ehk mägede vaik on biostimulaator, organismi tugevdaja ja toniseerija külmetuse korral, mida korjatakse kõrgmäestike kaljulõhedest. Mumio on keeruline aminohapete, vitamiinide, mineraalide, mikroelementide, eeterlike õlide jm. segu. Tasub teada, et mumio ravikuuri ajal ei tohi kasutada alkoholi, vürtsiseid toite ja keemilisi preparaate.

* Apilak on töömesilaste allotroofsete näärmete eritis, nn. "mesilasema toitepiim". Apilakil on toniseeriv, troofine ja antispastiline toime.

* Küüslauku nimetatakse looduslikuks antibiootikumiks, mis erinevate vitamiinide, mineraalainete, flavonoidide kompleksina aitab tugevdada organismi kaitsevõimet. Selmet süüa tugevalõhnalist toorest küüslauku leiab apteegist lõhnatuid kapsleid, tablette või tinktuuri.

* Ingverit on Aasias maitse- ja ravimtaimena kasutatud tuhandeid aastaid. Ingveritablette kasutatakse külmetushaiguste ennetamiseks, merehaiguse ennetamiseks ning lihas- ja liigesevaevuste leevendamiseks.

* Astelpaju bioloogiline toime on seotud temas sisalduvate arvukate vitamiinidega, mineraalainetega, orgaaniliste hapetega. Astelpajuõlis sisalduvad antioksüdandid väldivad rasvhapete oksüdeerumist organismis, mida tekitavad mitmed ainevahetusreaktsioonid, stress ning viirus- ja bakteriaalsed haigused

* C-vitamiin ehk askorbiinhape on antioksüdant, mis aitab ennetada vabade radikaalide poolt tehtavaid rakukahjustusi. See on väga laialdaselt levinud immuunsüsteemi tugevdajana. Arvatakse, et inimesed, kes söövad rohkem C-vitamiini, põevad külmetushaigusi lühemalt ja kergemalt.

* Probiootikumid on kasutusel organismi normaalse mikrofloora taastamiseks ning organismi vastupanuvõime tõstmiseks. Piimhappebakterite kuure soovitatakse sageli haigestuvatele lastele.

* Tsink reguleerib immuunsust. Esimene tundemärk tsingi puudusest organismis on kriimustuste ning haavade aeglane paranemine.

* Seleen on antioksüdant ja kaitseb vabade radikaalide tekitatavate kahjustuste eest. Vabade radikaalide rohkus nõrgendab immuunsüsteemi ning põhjustab enneaegset vananemist. Seleeni kogusest organismis sõltub, kas inimene viirushaiguste perioodil üldse haigestub ning kui raskelt ta haigust läbi põeb.

* D-vitamiin on tervete ja tugevate luude alus, mida soovitatakse profülaktika mõttes meie kliimas kasutada päikesevaesel ajal novembrist märtsini. Nimelt toodetakse D-vitamiini nahas päikese UVB-kiirte toimel ja suvekuudel piisab organismile vajaliku D-vitamiini hulga tekkimiseks, kui päevas olla päikese käes umbes 20 minutit. Pidevalt peaksid D-vitamiini toidulisandina juurde võtma inimesed, kes ei tohi päikese käes viibida, samuti rasedad, rinnaga toitvad emad ja üle 60-aastased.

* Multivitamiinid sisaldavad omavahel tasakaalustatud vitamiine, mineraalaineid ja mikroelemente. Eri vitamiinide kombinatsioonid preparaatides on erinevad - on kombinatsioone spetsiaalselt silmadele, nahale, juustele, saadaval on vitamiinid meestele, naistele, lastele ja üle viiekümnestele.

* Guaraana, ženšenn ja kuldjuur aitavad turgutada keha ja vaimu ning vähendavad väsimustunnet. Ei sobi pikaaegseks tarbimiseks.