Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
30. september 2015, 15:20

Aevastus haiseb? Mine tervist kontrollima! (1)

Ebasobivas kohas aevastamine tekitab kohmetust niigi, kuid kui aevastus ka haiseb, on see eriti piinlik. Piinlikkustunne läheb küll üle, kuid haisev aevastus võib viidata püsivatele terviseprobleemidele.

Women´s Health toob välja, mida üht-või teistmoodi lõhnav aevastus su tervisele tähendab. Teadlased rõhutavad, et kui aevastus haiseb mõne korra ja möödub, ei ole põhjust paanikaks. Kuid kui see püsib kauem, kui paar päeva, võiksid oma arstiga nõu pidada küll.

Lihtsalt jäle lõhn võib viidata põskkoopapõletikule ehk organismis lokkavale infektsioonile. Põskkoopapõletik täidab põskkoopad ja nina ebameeldivalt lõhnavate bakteritega. Pea sel puhul kindlasti nõus arstiga, põskkoopapõletikust vabaneb vaid antibiootikumidega.

Hapu lõhn võib viidata halvale hingeõhule või igemehaigustele. Halb hingeõhk tähendab just nimelt ka halvasti lõhnavat aevastust. Kui probleem püsib ka pärast piparmündipastellide söömist, võib põhjuseks olla aga midagi tõsisemat, näiteks erinevad igemete haigused. Veendu, et sa pesed hambaid korralikult, kasutad hambaniiti ja puhastad ka oma keelt, hoidmaks hingeõhu puhta ja igemed tervena. Ära unusta ka paar korda aastas end hambaarstile näidata, nii on võimalik igemehaigustega tegeleda juba eos.

Ammoniaagi järele lõhnav aevastus võib tähendada diabeedi, maksa või neeruprobleeme. Kui sa haistad oma aevastuses ammoniaaki, mine kiiremas korras arsti juurde.

Magusalt lõhnav aevastus viitab diabeeditüsistustele. Magusalt lõhnav aevastus võib viidata seisundile, mida nimetatakse ketoatsidoosiks, diabeedi tüsistuseks, mis tekib, kui veresuhkur on liiga kaua kõrge. Kuid see võib olla ka toitumisega või teiste meditsiiniliste probleemidega, lase arstil välja selgitada, mis toimub.

Suitsune lõhn tähendab seda, et aevastaja on suitsetaja ning seda harrastust jätkates rikub ta lihtsalt oma tervise.