Tuul-külma tüüpi külmetushaiguse ehk meie mõistes gripiinfektsiooni peletamiseks selle algfaasis on abi värskest ingverist.Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
1. oktoober 2015, 12:55

Külmetushaigused kallal? Peleta need Hiina meditsiinist tuntud võtetega (5)

Külmetushaigused jaotuvad Hiina meditsiinis laias laastus kaheks: tuul-külma ja tuul-kuuma tüüpi haigusteks. "Kui need haigused kiirelt ära tunda ja neile reageerida, on võimalik külmetushaigusest kiirelt jagu saada," kinnitas Hiina meditsiini arst Rene Bürkland.

Kui Hiina meditsiin üle 5000 aasta tagasi välja arenes, ei teatud veel midagi sümptomitest, bakteritest ega viirustest, seega pandi diagnoose ilmastikufaktorite järgi, näiteks tuul tungis kehasse ning tegi inimese haigeks.

"Tuul-külma tüüpi külmetushaiguse põhjuseks on see, et väline tuul ja külm sisenevad naha kaudu kehasse ning jäävad sinna püsima. Meie mõistes on see gripiinfektsioon," rääkis Hiina meditsiini arst Rene Bürkland täna Tallinnas toimuval eakate festivalil peetud loengul.

Bürklandi sõnul on äärmiselt oluline ära tunda haiguse sümptomid, siis on võimalik neile ka kiirelt reageerida ja tõvest kiirelt jagu saada. Tuul-külma tüüpi haigusele viitab Bürklandi sõnul naha ja lihaste valulikkus, kukla piirkonna peavalu, kerge palavik, tilkuv nina, aevastamine, köha, janu puudumine. Kuna nahapoorid on külma tõttu suletud, on blokeeritud ka energia liikumine ja inimene ei higista.

Kogu ravi eesmärk tuul-külma tüüpi haiguse puhul on saada tuul ja külm kehast välja. "Selleks tuleb nahapoorid lahti saada, et sealt, kust haigus tuli, läheks see ka välja. Me peame saama nahapoorid lahti, saama keha higistama," rääkis Bürkland, et nii ei saa haigus keha sisemusse tungida ja raskemaid haigusi tekitada.

Selle haiguse korral on olulised kõik tegevused ja toidud, mis higistama ajavad. Näiteks on abi saunast, kuumast duššist ja vannist, mõõdukast füüsilisest aktiivsusest. Ka on abi toitudest, mis keha soojendavad. Sellised on kõikvõimalikud teravad ja vürtsikad asjad, näiteks tšilli, ingver, küüslauk ja sibul. Rene Bürkland rõhutas aga, et külmetushaiguste puhul on rohkem abi värskest ingverist. Kuivatatud ingver on hea inimestele, kel on kogu aeg külm.

Rene Bürkland nentis, et kui tuul-külm haigus püsib pikemat aega ehk paar päeva, liigub see inimese sisemusse ja muutub kuumuseks ehk kui külmetuse algfaasis pole näiteks kõrget palavikku, siis hiljem see tekib.

Tuul-kuuma tüüpi külmetushaigus tähendab meie mõistes bakteriaalset infektsiooni, mis siseneb kehasse hingamisteede kaudu. See haigus algab Bürklandi sõnul kuumasümptomitega ehk inimesel on kõrge palavik, peavalu, suur janu, külmavärinad, tal on punetus, valu ja põletikuprotsess neelupiirkonnas ehk kurguvalu.

Mida sel puhul teha? "Selle haiguse puhul on lähenemine teistsugune, kui tuul-külma tüüpi haiguse puhul, kehast tuleb kuumus välja saada," rääkis Bürkland.

Selleks on head näiteks taimed, mis keha jahutavad, millel on palju vett sees. Bürklandi kinnitusel on seesugused kõikvõimalikud puuviljad, arbuus, kurk, tomat, melon. "Paraku on need taimed, mis baktereid ei tapa ehk bakteriaalse infektsiooni korral jääb neist väheks," nentis Hiina meditsiini arst ja soovitas sel puhul lisaks tarvitada baktereid hävitava toimega taimi. Üks seesugune kodumaine on näiteks piparmünt. "Piparmünt on oma olemuselt hästi jahe taim, mis jahutab. On kaks piirkonda, kuhu piparmünt spetsiifiliselt mõjub – need on neeru ja silmade piirkond. Piparmünditee on hea kurguvalu, kurgupõletiku, neelupõletiku ja kõriprobleemide korral," rääkis Bürkland.