Keha

Teadlane: varane ärkamine piinab keha. Õige aeg tööd alustada oleks kell 10! (48)

LISA KOMMENTAAR

varane22. oktoober 2015, 12:56
Mina ärkan vabatahtlikult kell 5 ja alustan tõlketöid. Õhtul kell 22 olen juba unine ja lähen magama.
Nojah9. juuli 2018, 15:51
Siis sa oled lihtsalt varahommiku inimene geenide järgi... mida need peavad tegema, kes on sinu vastandid ehk loomulikud ööinimesed?
Unekott2. oktoober 2015, 22:05
"Hilja voodi, vara voodist - nõnda rikkus majja toodi," ütleb eesti vanasõna. Kellele see vanasõna on vastukarva õpetussõna, siis ta võib asjale läheneda ka teisiti, st "Vara voodi, hilja voodist - nõnda vaesus majja toodi" :)
srtyf12. november 2015, 09:43
see lohutab ainult rotti.. rikkad ärkavad siis kui nad tahavad..
Mees2. oktoober 2015, 20:42
ma tõusen iga hommiku kell 5 hommikul et tööle minna,kui samasl ajal normaalsed inimesed magavad.
Jaa2. oktoober 2015, 17:47
Meil on jällegi tunnipõhine tööajaarvestus, kus palka saad töötatud tundide eest ja pole oluline, mis kell tööle tuled. Seetõttu on töö intensiivne, kuna ei pea mõttetuid tagumikutunde istuma ja samas töötatud tundide arvu märkimine toimib ka normaalselt, usalduse baasil. Kuna kuskil mujal sellist elu ei pakuta, olen nõus ka pisut väiksema palgaga - mõnus uni ja rahulik kodus toimetamise võimalus kaaluvad selle üles. Kui vaja või tunnen end pisut halvasti, ei pea tingimata perearsti juurde tõendit võtma jooksma (enamik haiguseid ju nagunii kestavad kuni 3 päeva, mille eest keegi ei maksa) ja seletuskirju kirjutama - piisab telefonikõnest ja kiirest aruandest töö seisu kohta, et miski seetõttu ei kannataks v tegemata ei jääks. Kahjuks pole veel tehnilised võimalused nii kaugele arenenud, et saaks vajadusel kodus tööd teha, aga võib-olla ongi parem tööd ja kodu selgelt lahus hoida. Minu motivatsiooni hoiab selline elu pigem üleval ja elan palju intensiivsemat elu kui ühe varasema töökoha ajal, kus ülemus kl 8 hommikul stopperiga ukse peal seisis ja minutiga hilinejaid noomis, et seejärel kogu kollektiiviga tund aega kohvi juua ja niisama pläkutada, kuna töötegemise võimalus avanes alles kl 9. Aga asi oli põhimõttes. Üldse on enamik ülemusi vist unetud, tean mitut, kes lähevad vabatahtlikult 8ks tööle, kuigi neil sundust pole. Samas nad ei saa aru, et teised ei pruugi sellised olla ja klassifitseerivad unevajadust distsipliini puuduseks ning võtavad seda võimalusena eksimatut ülemust mängida ja alluvatele etteheiteid teha. Pooldan tuliselt vähemalt nendel ametikohtadel, kus kellaaeg ei oma sisulist tähtsust, töötajatele suurema vabaduse ja otsustusvõimaluste andmist. See tõstab uskumatul määral nii elu- kui töökvaliteeti.
oks1. oktoober 2015, 21:28
tore on, kui mõni autoriteetne inimene räägib ka rahva tervisest, äkki hakkab asi paremuse poole liikuma. Kellakeeramine lõpetada ei peaks ületamatu olema, sest kasu sellest pole olnud miskit. Vaene aeg on ka kergem üle elada, sest mida rohkem magad, seda vähem sööd
möhh1. oktoober 2015, 21:15
Meil hakkab tööpäev kell 10, sest selleks ajaks on kõik teised ennast tööle rabelenud ja liiklus rahunenud. Tööpäev ei ole meil 8 tundi pikk, sest puhanuna suudad sama töö ära teha 6 tunniga. Kella keeramise ajal muutub ka tööletuleku aeg, ehk siis magame täpselt sama kaua, mitte tund vähem või rohkem. Ja kõik meie inimesed on väga rõõmsad ja rahul.
Oh jah1. oktoober 2015, 18:51
Mida küll siis talunikud peaksid tegema?
Ütlema loomadele, et enne 12 ei lüpsa ja süüa ei saa.
Kunagi ise pidin tööl olema kl 6:30.
Alguses oli kurnav aga kui kl 15:00 olid vaba töölt siis jõudis ikka päris palju koduseid asju ära teha
juta1. oktoober 2015, 18:45
Aga mitu tundi me peame kuvadel siis kella keerama`?
vurle1. oktoober 2015, 17:36
Noh oletame, et on selline töökoht olemas, kus töö algab kell 10. See tähendab, et töö lõppeb kuskil kella 6 ja 7 vahel õhtul, sõltub lõuna pikkusest. Seega parima aja päevast veedad tööl. Aga kui on vaja nädala sees teha mingeid oste, mis ei ole toit? Praegu paljud firmad lõpetavad töö kell 17 ... 18. Mina olen omad ostud teinud tööpäeva lõpul, kui kiirustan. Kui ma hakkan kella 10-ks tööle minema, siis jäävad paljud asjad tegemata. Lühidalt, hilisema ärkamise peale võib ju tervis parem olla, kuid elu ise läheb seetõttu keerulisemaks. Näiteks praegu ma ärkan kell 6.30, töö hakkab kell 8 ja kestab kuni kella poole viieni õhtul. Mina olen rahul. Noh, telekast otse, hiliseid saateid vaadata ei jõua kuna pean magama minema, et järgmine päev mitte olla zombi. Aga tehnilised abivahendid aitavad hädast välja, kui tahan väga näha mõnda hilist filmi. Nii et mina pean seda kella 10-ks tööle mineku juttu jamaks. Elu ei koosne ainult töölkäimisest, oma elu on ka vaja elada.
fsaf2. oktoober 2015, 09:00
tead, ma hakkan su kommentaari peale vist nutma.... elada selleks, et käi tööl, et osta mingit träna ja vaadata telekat...ja nimetada seda veel eluks...ega unise peaga vist ei saagi aru, et see on mõttetu
linda2. oktoober 2015, 12:46
Aga kuidas tänapäeva Eestis elatakse? Nii elataksegi ju. Kõik elavad mõttetut elu.
Sa..9. juuli 2018, 15:54
Sa ei saa vist jälle sellest aru, et GEENE ja BIOLOOGIAT ei huvita, mis kell sina midagi ostlema tahad minna!
Laiskvorst1. oktoober 2015, 16:52
Selge siis, ma polegi laisk vaid inimesed erinevad. Varajane tõusmine paneb mind sööma ja ajab paksuks. Kui magan tunni kauem on elu ilusam!
Sismu1. oktoober 2015, 16:07
Kõige paremini laabuvad töötegemine, õppimine ja ka kõik muud tegevused siis,
kui inimene on saanud end täielikult välja magada.
Niisiis, magada on vaja nõnda kaua, kuniks und jätkub ja seejärel tegutsema asuda.
Kus ja kes aga sellist luxust saab endale lubada?
Muidugi, kell 10 oleks küll normaalse kooli- või tööpäeva algus.
".... ja ei tunnistanud võõraid tõdesid", laulust "Kauge aeg".1. oktoober 2015, 15:55
Teate ikka, et professorid ja teadlased on samasugused lihtsurelikud kui meie kõik? Siis teadke ka, et mingisugune Kelley pole maailma arvamusliider. Igaüks toimetab ja valib oma ajad nii nagu talle parem.
Seekord saab esikoha to H, 14:30.1. oktoober 2015, 15:50
Just nii on loodus meid loonud. Looduses on suvel kasvamise, arenemise aeg, talv puhkuseks. Inimene teeb kõike vastupidi. Normaalne ongi koos loodusega ärgata. Ja uinuda pimeduse saabudes. Loomulikult ei jaksa hommikul tõusta kui poole ööni või teise kuupäeva sisse teleka, arvuti, eriti baarileti taga ollakse. Ise olen millegipärast selline, kes looduse järgi püüab seada. Praeguseks penskar, ja ei kavatse veel niipea lusikat nurka visata. Ausalt, ega pole hoolinud ka kurnavatest ületöödest. Ei uhkusta, aga näen paljusid 50-seid, kes logisevad nii, et kas ongi mõtet edasi vireleda. Mina töötasin, et elada.
veel õigem - mitte midagi teha1. oktoober 2015, 15:43
kröösused, rantjeed ja sandid(nende hulgas mina) ei teegi midagi
Nii on õige.
Oiiiii, palun vabandust, suus mministeeriumite, ametite, linnavalitsuste ja omavalitsuste ning sots töötajate armee ei tee samuti midagi.
Thule irw1. oktoober 2015, 15:23
Veelgi tervislikum oleks üldse mitte tööle minna ja terve päeva voodis vedeleda:D
to thule...2. oktoober 2015, 10:54
Essugi! 24/7 lebo annab sulle lamatised. Irw!
no nii1. oktoober 2015, 15:21
loll jutt ühe teadlase poolt.Inimesi on erinevaid osale sobib varahommik ,teised vedeleks voodid lõunani ja siis alles hakkavad uimerdama,Mis siis õhtutest saab,lapsed kodus ootavad süüa ,pereema töötab hilise õhtuni ,täitsa tobe.Kui tahaks siis minna õhtul kinno,kontserdile ,teatrisse ,millal siis see peaks toimuma?Ei kujuta ette küll sellist tööaega.Tööle hommikul kell kaheksa ,nii olen mina käinud ja kõige erksam vaim ja mõte liigub,kell viis koju ja siis jõuab kõike,poodi aeda,lapsed toita.Mõnus!Palju on neid kellele ei istu üldse töö mingitel kellaaegadel,kogu aeg mingi jama ja ei jõua.Sellised peaks tegema oma firmad ja siis ehk käivad tööl kella kümnest.Pole kuulda olnud et kes vara tööle lähevad oleks rohkem haiged.
Hahah9. juuli 2018, 15:56
Sa oled muidugi teadlasTEST, mitmuses, targem, eks ju.
Mine palun loe uuringuid ja uuri inimese bioloogiast, palun..
Sõltlane1. oktoober 2015, 15:20
Kui õhtul kell 23 kõik TV ja raadioprogrammid ära lõppeks, siis oleks suur osa inimesi hommikul ilusti kell 7 üleval ja värsked. Veel parem oleks kui interneti saaks ka kell 23 kinni panna ja hommikul 8 sisse lülitada :-)
Alustaks ikka lastest!1. oktoober 2015, 15:17
Koolilapsed alustavad kell 8.00 ja peale kooli peavad veel õppima? Kas see on siis ok???
liike-elämän eliiti1. oktoober 2015, 15:09
Mis!? Kell 10? Ikka kell 08:00 või varem peab üks oikea keskus avatud olema! Ja avatud poole yöni!
Öpilane1. oktoober 2015, 15:04
Aga koolilapsed...!!!😨
Jaah,2. oktoober 2015, 10:59
ja koolilapse vanemad ka? Kooli tõttu on äratus kl. 6.55. Lapsbkooli 8-ks, ise tööle 10-ks. Lapse koolipäev+trenn lõppeb ca kl 17, omal 18. Siis koju sööma-õppima...
.1. oktoober 2015, 15:01
Alustaks kell 10.00, tund aega lõunat, ja tööpäeva lõpetaks kella 19.00 ajal. Siis kusagilt marketist läbi, lisaks istumine liiklusummikus, kella 22.00 ajal perekondlik õhtusöök, siis telekat vahtida kella 3.00ni.....
Tänan--ei.
palun jah1. oktoober 2015, 17:40
a mis sa vahid kella kolmeni tlekat? Magama ei mõista minna vä?
vombat1. oktoober 2015, 14:58
Täiesti nõus. Sundida inimest ärkama enne üheksat on ebainimlik. See liiga vara ärkamine on üks olulisemaid põhjuseid, et inimeste eluiga lüheneb. See kurnab organismi ära ja vastupanu erinevatele haigustele nõrgeneb.
mina pean2. oktoober 2015, 00:50
ärkama kell neli öösel, sest teatud tööandjatel on pohui sinu tervisest peaasi, et kasum liiguks. töötage orjad.
aiaiiaa1. oktoober 2015, 14:43
Üliõpilase ja tööinimesena võin samuti kinnitada,et kell 10 on kõige parem aega tööd teha ja õppida. Kui saaks ärgata kuskil 8 või hiljemalt pool 9 ,siis ei ole nii zombie tunne ja saab kodus ka natuke ühtteist ennem ära teha,mitte otse voodist tööle/kooli tormata. Tööpäev võiks ka lõppeda kell 4, kuid see eeldaks head ajaplaneerimist,et töö saaks selles ajavahemikus tehtud. Olen töötanud ettevõtetes,kus 8-5ni tööpäevast reaalselt tehakse mingi 4 tundi tööd, ülejäänu aja on prokrastineerimine, sest lihtsalt ei ole jaksu ja viitsimist, juhul muidugi kui tähtaeg kuklasse ei hinga. Kui inimesed saaks vähem tunde päevas tööl käia või siis vähem päevi nädalas tööl käia, oleks üleüldine heaolu tase ja tööst tulenev produktiivsus märgatavalt kõrgem,Inimesed oleks rahulikumad ja õnnelikumad ning tervemad nii füüsiliselt kui vaimselt. Aga no kes siis tahab,et tavainimesel oleks aega puhata ja mõelda, mõtlev ja õnnelik inimene on süsteemile ju ohtlik.
H1. oktoober 2015, 14:30
Inimene on osa loodusest,seega vôimalusel peaks uinuma päikeseloojangu ajal ja ärkama kui päike tõuseb.talvisel ajal muidugi võiks siis u. kümmnest kuueni.
EEE1. oktoober 2015, 16:07
Pole näinud Eestimaal talve, mil veel kell kuus valge on! Minge õigel ajal magama ja saate ka õigel ajal üles. Und vajab inimene oma kindla aja ööpäevas ja see tuleb lihtsalt täis magada, siis on kõik korras.
Nublu1. oktoober 2015, 14:23
Kirjutan kahe käega alla .
Zombina tööd pole mõtet teha.
Vix1. oktoober 2015, 14:18
Eestis on ettevõte,kus on lubatud tööle tulla ka kl 12-ks.Tööpäev siis küll kella 20-ni,aga ööinimestele sobib suurepäraselt.
jah2. oktoober 2015, 10:04
pigem siis juba 12-ks. Siis jõuab tõesti hommikul palju kodutöösid ära teha ja rahuliku südamega tööle minna. Kuna aga enamus ettevõtteid alustab kell 8, siis kui üksikud alustavad kell 10 või 12, on koostööd raske teha.
Kui komme lugeda, siis vähemalt kolmandik meist on terve mõistusega ja leiavad, et inimene peaks ennast välja magama ja see ei sõltu tõusmise ajast. Kui kella kaheni öösel toimetad, siis ei ole ka veel kell 10 hommikul ärkvel.
noorena1. oktoober 2015, 14:16
sai ikka ületundide ja lisa töödega keha nii palju piinatud. et juba palju aastaid tervis tuksis. 40 % töövõimetust ja ravimid jne. kapitalism kerigu kassi saba alla. eesti inimene aga on veel see kõige kehvem ise enda eest seisja. rääkimata sellisest asjast nagu teistega kokkuhoidmine ja millegi nimel võitlemine. ehk et eestis on see jutt küll täiesti hüüdja hääl kõrbes ! eesti inimesed suisa - vastupidi ! - ise otsivad aga kuis saaks end piinata ja alandada ja mõnitada lasta . 2 € eest tunnis teeks ei tea mida kõike ! naeruväärt on see elu. eriti madala/ olematu enesehinnanguna on eesti naine. nagu saja küüruga kaamel. kõik laseb endale selga laduda. jama jah. lahendust mina ei näe. sest selline see eestlane on. mis teised rahvad teevad. see mind ausalt öeldes üldse ei koti.
1. oktoober 2015, 14:14
Sel juhul ma vist produktiivset tööd ei saakski teha, kuna minu aju töötab kõige paremini varakult, 7-8-st alustades. Parim ärkamine on 5-6 ajal. Nii et eks see ikka üks üsna individuaalne asi ole.
jaan1. oktoober 2015, 14:09
miks on siis vaja kella keerata, kannatavad kõige rohkem lapsed
investor1. oktoober 2015, 14:09
Ma üldse ei käi tööl.Raha ainult voolab kontole.
Hooldaja1. oktoober 2015, 14:06
kell 7 ja 24-tunnine vahetus
24 tunnisel1. oktoober 2015, 14:52
vahetusel ei ole häda midagi , sest vahetuse lõppedes järgneb 3 vaba päeva, kus on võimalik ühel päeval ennast vähemalt välja puhata! Probleemsed on aga 12- tunnised vahetused kui väljapuhkamise aega praktiliselt ei ole, eriti veel kui tegemist on ka öövahetustega, mis tapab juba iseenesest, teame mida räägime, tervis on läinud ja tagasi ei too seda enam miski. Paljud 50-sed öötöö tegijad oleme aga juba maha matnud, sest öövahetused koos koormustega võtsime Euroopalt kiiresti üle, maha jäid aga taastumiseks vajaminevad võimalused ja eelkõige palk????
minu isa2. oktoober 2015, 10:05
töötas jaamas ja tegi 12 tunniseid vahetusi kogu elu. Suri 75-selt ja oleks elanud kauemgi, kui ei oleks viinaviga küljes olnud.
1. oktoober 2015, 14:00
Lähen 10'ks tööle, aga ikka on piin
mul jälle1. oktoober 2015, 13:50
juba pool 8. Aga see-eest on tööpäev 6-tunnine.
Mul1. oktoober 2015, 13:39
... hakkab tööpäev veel tund aega varem,kell 8, aga ma küll ei tunne ennast väga piinatuna. Muidugi on vahel raske üles ärgata,aga pigem alustan tööpäeva varem ja saan mõistlikul ajal minema,kui et vahin seal hiliste õhtutundideni....