Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
1. oktoober 2015, 13:10

Teadlane: varane ärkamine piinab keha. Õige aeg tööd alustada oleks kell 10! (48)

Suur osa tööinimestest alustab oma ametikohustuste täitmist kell 9 hommikul. Oxfordi ülikooli teadlane Paul Kelley nimetab seda tänapäeva ühiskonna kõige tavalisemaks piinamismeetodiks ja paneb ette, et inimesed võiksid ärgata hoopis hiljem, vahendas ThePlaidZebra.

Kelley ja tema uurimisrühm on kinnituse leidnud sellele, mida palju salamisi kahtlustavad - kell 9 algav tööpäev pole inimlik.

Inimese keha kontrollib bioloogiline kell. Geenid määravad, millal on vaim värske, mis ajal on kõige rohkem energiat ja millal toodetakse eri hormoone.

See kõik  põhineb 24-tunnisele tsüklil, mis on kümnete tuhandete aastate jooksul välja kujunenud öö ja päeva vaheldumisel. 8-tunnine tööpäev seevastu tekkis üsna hiljuti.

Loomulikule kehakellale vastu astuda on väga kurnav ja need tööandjad, kes soovivad, et tööpäev algaks kell 9, riskivad töötajate tervisega.

Kelley sõnul on tänapäeva läänest saanud unepuuduses ühiskond. Pidev unepuudus on tõenäoliselt põhjuseks, miks keskmine ameeriklane joob tööpäeva jooksul vähemalt kolm tassi kohvi. Sellele kulub meeletult raha. 

"Me kõik kannatame, ometi me ei peaks seda tegema," arvas teadlane.