Adik LevinFoto: MATI HIIS
Toiduuudised
1. oktoober 2015, 15:26

Adik Levin: Inimeste terviseprobleemide taga on toiduhulga suurenemine ja toidu kvaliteedi alanemine (17)

"Rootsi ja Norra seadustes on tehtud muudatused, et inimese ümbermatmine võib toimuda 30 aasta tagant. Inimene ei kõdune enam, ta on täis igasuguseid keemilisi aineid," nentis staažikas lastearst ja toitumisteadlane Adik Levin täna Tallinnas toimunud eakate festivalil peetud loengus.

Adik Levin rääkis, et ta on süstiv diabeetik ja 15 aasta eest ei oleks ta osanud arvata, et tänase päevani elab. "Mul olid tõsised probleemid tervisega ja ma hakkasin mõtlema, kuidas ise end aidata. Olen jõudnud arusaamiseni, et toitumisel on suur tähtsus inimese tervisest rääkides," kõneles ta, et toitumisel on tervisele suur mõju ning seda väidab ta isiklikele kogemustele toetudes.

Adik Levin tunneb meelehärmi, kui näeb supermarketites inimesi hiiglaslikesse kärudesse coca colat ja hamburgereid panemas. "Inimese suu ei ole prügikonteiner, kuhu võib kõike sisse visata," peab ta rämpstoitu ja toidu alanenud kvaliteeti inimese tervise suurimaks vaenlaseks.

"Inimeste terviseprobleemide põhjuseks on plahvatuslikult suurenenud toiduhulk, talupojad sõid vaid 10-15 erinevat toitu, samuti on toidukvaliteet läinud halvemaks," nentis ta. "Kui mina arstiks läksin õppima, sain instituudi sööklas õigeid sardelle süüa. Neid, mida praegu süüakse, mina küll ei tahaks süüa," märkis Levin ja viitas sellele, et inimesed on täis säilitusaineid, nad enam ei kõdune ning seetõttu otsustati Rootsis ja Norras muuta ümbermatmise seadusandlust.

Levin rääkis, et muutused inimeste toitumistavades on toimunud viimase 50-70 aasta jooksul. "Inimese organism, immuunsüsteem ja fermentsüsteem muutuvad aga aeglasemalt, neil on vaja kohanemiseks aastasadu," nentis ta, et inimesed ei suuda minna kõigi suurte muudatustega kaasa. Ning kui inimene ei mõtle, mida ta sööb, võibki ta sattuda erinevate haiguste, ka toidutalumatuse küüsi.