Foto: Vida Press
Keha
2. oktoober 2015, 14:30

Viis tervisehäda, millega riskid end tätoveerides (3)

Tätoveerimine on väga levinud, kuid enne püsivate piltide kehale kandmist on mõistlik teadvustada endale mõningaid nendega seotud terviseriske.

Huffington Post toob välja viis olulisemat neist.

• Infektsioonirisk. See ei tohiks tänapäeval enam kellelegi üllatusena tulla, et ebasanitaarsed tattoo-salongid võivad põhjustada erinevatesse infektsioondesse nakatumist. Tegelikkuses võivad infektsioonid tekkida väga erinevatel põhjustel, selle võib saada nii tätoveeringukunstnikult kui ka tindist. Nii oli 2012. aastal ühes New Yorki osariigis väike nahainfektsioonipuhang ning ilmnes, et terve partii tätoveerimisel kasutatavat halli värvi oli saastunud mükobakteritega. See bakter võib põhjustada valuliku ja mitu kuud kestva lööbe. Mükobakterite lähedased sugulasbakterid põhjustavad näiteks ka tuberkuloosi. Ka on võimalik tätoveeringuga koos saada endale mõni seenhaigus või viirusinfektsioon. Millal halba kahtlustada? Mine arsti juurde siis, kui tätoveering muutub punaseks, hakkab paistetama või muutub valulikuks või hakkab leemendama.

• Allergia. Isegi, kui pärast esimese tätoveeringu tegemist allergilist reaktsiooni ei ilmnenud, võib see tekkida ka pärast teise või kolmanda tätoveeringu tegemist. Seejuures on seda raske ravida, mõnikord on abi steroidsüstidest, kuid äärmuslikel juhtudel tuleb tätoveering nahalt kirurgiliselt eemaldada.

• Tätoveering takistab nahaprobleemide avastamist. Kõige hullemad on teated selle kohta, kus tätoveering on peitnud nahavähi leviku. 2013. aastast on üks aruanne, mille järgi avastati ühel mehel melanoom alles pärast tema tätoveeringu eemaldamist laseriga. Vähkkasvaja piirkond oli eelnevalt kaetud musta tindiga. Ehk siis – tätoveering võib raskendada dermatoloogil naha kontrollimist ja vähirakkude varajast avastamist. Ellujäämise mõttes on vähi avastamine aga äärmiselt oluline.

• Päikesest põhjustatud nahakahjustused. Oma naha kaitsemine päikese eest on äärmiselt oluline. Kuid mõnedel inimestel hakkab tätoveering ka kõige väiksemast kokkupuutest päikesega hakata sügelema, paistetada üles ning ka hakata punetama. Selle põhjuseks võib olla tindis, eriti kollases tindis leiduv kaadmium. Nahareaktsioone on täheldatud ka musta, punast ja sinist tinti kasutanuil.

• Põletused MRI-protseduuri järgselt. Tätoveeringutega inimesed võivad olla probleemi ees, kui nad vajavad MRI ehk magnetresonantstomograafia uuringut. Nii on 2011. aastast teada juhtum, mil professionaalse jalgpalluri musta tindiga tehtud tätoveering "põles" MRI-protseduuri järgselt ära. Euroopa Kohtu aruande kohaselt tulenesid põletused elektrivoolust, mida põhjustas tindis kasutatav raudoksiid. Seda ainet sisaldab ka punane tint.