Foto: Reuters / Scanpix
Uudised
12. oktoober 2015, 09:46

Mis on toidulisandid?

Toidulisanditeks võivad olla kas vitamiinid, mineraalid, ravimtaimed, aminohapped (valkude üksikud koostisosad), või nende ainete kompleksid. Toidulisandid on ained, mida saab tarvitada ka

Eesti tervise- ja toidupoodides, apteekides, internetis ja postimüügikataloogides on toidulisandid laialdaselt levinud. Inimesed võtavad neid tihti erinevatel tervisega seotud põhjustel. Tavalisemate toidulisandite hulka kuuluvad vitamiinid ja mineraalid (nt C-vitamiin, vitamiin D ning multivitamiinid), ravimtaimed (taimed ja taimesaadused nagu rohelise tee ekstrakt, kurkum, küüslauk), ning looduslikest allikatest saadud toidulisandid (nt letsitiin, linaseemneõli ning omega-3-rasvhapped).

Toidulisandeid tarvitatakse tihti erinevate terviseseisundite tõttu. Seadus keelab toidulisandite valmistajatel öelda, et toidulisandid suudavad haigusi ravida, leevendada või ennetada. Kuid samas on jõutud järelduseni, et paljud toidulisandid (nt b vitamiin, luteiin) aitavad saavutada ning säilitada inimese head tervist ja enesetunnet.

Toidulisandites sisalduvaid toimeaineid on erinevates maades juba tuhandeid aastaid tervise edendamiseks ja haiguste ravimiseks kasutatud (nt ženšenn, köömned, pune ning oliivilehed). Mõnikord on need toidulisandid pannud aluse tänapäeval apteegis leiduvatele kõige tavalisematele ravimitele. Näiteks palaviku alandamiseks on aastasadu kasutatud pajukooreteed. Ravimifirmad tuvastasid pajukoores peituva palavikku alandava toimeaine ning kasutasid seda teavet tänapäevase käsimüügiravimi aspiriini väljatöötamiseks.

USA Toidu- ja Ravimiamet (FDA), Inglismaal ravimeid ja tervisetooteid reguleeriv asutus, MHRA, Eesti Ravimiamet ega ka Veterinaar- ja Toiduamet ei reguleeri toidulisandeid ning nende müüki sama rangelt kui käsimüügi ning retseptiravimeid. Kirjanduses on märgitud, et toidulisandeid võib tihti müüa ilma nende tõhusust tõendavaid uuringuid tegemata.

Milleks toidulisandeid tarvitatakse?

Vitamiine ja mineraale võetakse tihti toidusedeli toetamiseks ja haiguste ennetamiseks. Näiteks pünane päevakübar (Echinacea purpurea), C-vitamiin ja tsink võivad külmetushaigusi ennetada ning kiirendada paranemist.

Ravimtaimi on ajalooliselt kasutatud haiguste ennetamiseks, põletike ravimiseks, palaviku alandamiseks ning haavade paranemise soodustamiseks. Ravimtaimedega saab samuti leevendada erinevaid seedeprobleeme, valu, organismi lõdvestada või stimuleerida. Teatud ravimtaimi ja taimesaadusi käsitlevad uuringud on näidanud, et mõnel neist võib olla sarnane toime mis tavapärastel ravimitel, kuid teistel ei pruugi toimet olla. Ravimtaimed ning nende segud võivad olla vahel lausa tervisele ohtlikud.

Teadlased on looduslikke tooteid uurinud ja leidnud, et need on tihti tervisele kasulikud. Näiteks kalaõli, mis sisaldab omega-3-rasvhappeid võib aidata alandada organismi triglütseriidide taset.

Kas toidulisandid on ohutud?

Kõik ravimtaimed ja toidulisandid ei ole ohutud. Kui te ei ole toidulisandi või ravimtaime ohutuses kindel, pidage nõu arsti, apteekri või K&M Pharma kliinilise nõustajaga.

Teavitage arsti alati toidulisandite tarvitamisest või plaanist kombineerida toidulisandeid tavapäraste käsimüügi või retsepti ravimitega. Ravimitest loobumine ja ainult toidulisanditele lootma jäämine võib kasu asemel hoopis kahju tuua. Seda on eriti oluline meeles pidada rasedate ja rinnaga toitvate naiste puhul.

Toidulisandite tarvitamisel tuleb meeles pidada järgmist:
Tavapäraste ravimitega sarnaselt võivad ka toidulisandid põhjustada kõrvaltoimeid või vallandada allergilisi reaktsioone. Samuti võib tekkida koostoime teiste retsepti- ja tavaravimite või toidulisanditega. Kõrval-või koostoime teiste ravimite või toidulisanditega võib muid terviseseisundeid halvendada.

Toidulisandite tootmisprotsess ei pruugi kõigi tootjate puhul olla standardiseeritud. Seetõttu võivad eri kaubamärkide toidulisandite mõju ja kõrvaltoimed varieeruda. See toidulisandi vorm, mille te tervise- või toidupoest ostsite, ei pruugi olla uuringutes kasutatud vorm jne. Enamike toidulisandite (v.a vitamiinide ja mineraalide) pikaajaline mõju terviesele ei ole teada.

Kõik K&M Pharma e-poes müüdavad toidulisandid, vitamiinid ning mineraalained on läbinud Eesti Ravimiameti toote määratlemise protsessi, heaks kiidetud Veterinaar- ja Toiduameti ning MHRA poolt ning vastavad samadele (GMP) tootmisstandarditele ning kvaliteedinõuetele nagu apteekides müüdavad käsimüügi- ning retseptiravimid.

 

Rohkelt lugemist ja täiendavat informatsiooni Lambertsi toodete kohta vaata SIIT.

 

Allikad:
C. D. DeAngelis ja P. B. Fontanarosa. (2003). „Ravimid alias toidulisandid". JAMA: Ameerika meditsiiniliidu ajakiri, 290(11), 1519-1520.

P. J. Gregory, M. Sperry ja A. F. Wilson. (2008). „Osteoartriidi leevendamiseks mõeldud toidulisandid". Ameerika perearstide ajakiri, 77(2), 177.

H. Mangge, K. Summers, G. Almer, R. Prassl, D. Weghuber, W. Schnedl ja D. Fuchs. (2013). „Antioksüdandirikkad toidulisandid ja rasvumisega seotud põletik". Meditsiinikeemia ajakiri, 20(18), 2330-2337.

S. H. Pearce ja T. D. Cheetham. (2010). „D-vitamiini vaeguse diagnoosimine ja ravi". BMJ, 340, b5664.