Terviseamet tuletab meelde, et õige aeg gripi vastu vaktsineerimiseks on just praegu. Foto: PantherMedia / Scanpix
Uudised
2. oktoober 2015, 17:06

Eestis suri mullu grippi inimesi 10 korda rohkem kui Suurbritannias (25)

Mullu oli Eestis grippi suremus 10 korda kõrgem kui Suurbritannias, nendib Terviseamet ja tuletab meelde, et alanud gripihooajal on viimane aeg vaktsineerida end gripi vastu.

Mullu haigestus Eestis grippi hinnanguliste arvestuste järgi kuni 60 000 inimest. Gripi või gripiga seotud pneumoonia tõttu hospitaliseeriti 653 inimest, kuue haigla andmetel suri gripi tõttu 21 inimest. Surnutest kaks olid vanuses 52 aastat, ülejäänud 65 ja vanemad. Kõik gripi tõttu surnud inimesed kuulusid riskirühmadesse, kõikidel lisandusid kaasuvad haigused.

Võrreldes Eesti ja Suurbritannia suremuse ja vaktsineerimisega hõlmatuse andmeid selgub, et gripist tingitud suremus oli Eestis 10 korda kõrgem kui Suurbritannias, vaktsineerimisega hõlmatus seejuures 70 korda madalam. Kui Eestis suri iga 200 000 kohta kolm grippi haigestunut, siis Suurbritannias suri kolm inimest 2 000 000 kohta. Vaktsineerimisega hõlmatus vanemaealiste hulgas on Suurbritannias keskmiselt 73,5%, Eestis on see olematu 1,3%.

Terviseamet tuletab meelde, et õige aeg gripi vastu vaktsineerimiseks on just praegu. Gripivaktsiin hakkab mõjuma 10–14 päeva pärast vaktsineerimist ja selle kaitse kestab kuni aasta.

Kindlasti peaksid vaktsineerimisele mõtlema vanemaealised ja kroonilisi haigusi põdevad või nendega igapäevaselt kokku puutuvad inimesed. Vaktsineerimine annab kaitse esmalt vaktsineeritule enesele, lisaks kaitseb tema lähedasi, kuna sellega takistatakse viiruse levikut ka enda ümber. Lisainfot vaktsineerimise vastu saab oma perearstilt.

Eilsega algas ka gripi ja ülemiste hingamisteede viirusnakkuste registreerimise ametlik hooaeg, tänase seisuga ei ole ülemiste hingamisteede viirusnakkustesse haigestumise intensiivsus ületanud hooajale iseloomulikke näitajaid.Haigestumuse intensiivsust hinnatakse madalaks, renim haigestuvad kuni nelja-aastased lapsed. Laboratoorselt ühtegi gripijuhtu kinnitatud ei ole.

Maailma terviseorganisatsiooni (WHO) ja Haiguste Ennetamise ja Tõrje Euroopa Keskuse (ECDC) ekspertide arvamuse kohaselt võib eeldada, et alanud hooaja gripi raskusaste ei erine eelnevatest. Uue sügis-talvise gripihooaja raskusaste ja epidemioloogilise ohtlikkuse tase sõltuvad otseselt gripiviiruse tüvest ning elanikkonna läbipõdemis- ja vaktsineerimisjärgsest immuunsusest.