Kartul on kuulunud eestlase toidulauale juba ammu. Kartul on olnud üks eestlaste põhitoiduaine ja selle tulek päästis meie esivanemad näljahädast. Kartul pole ainuüksi kõhutäide, vaid hea energiaallikas, samuti väärtuslik vitamiinide ja mineraalainete poolest.
Kartul kuulub kindlalt tervisliku toitumise juurde ja sobib salenejale, kuna täidab hästi kõhtu ja annab mõõdukalt energiat.
Jaanipäevast uue aastani võib kartulit tarbida, kuid sealt edasi tasuks koguseid piirata, sest siis on selle tärklisesisaldus juba eriti suur.
100 g tootes energiat (kcal) rasvu (g) süsivesikuid (g) vett (g)
Keedetud kartul, soolata 76,5 0,1 17,4 79
Kartulipuder 90 0,6 15,8 78,3
Ahjukartulid 117 4,1 18,6 73,6
Friikartulid, külmutatud 154 5,07 26 66,1
Friikartulid, ahjus küpsetatud 171 6,16 26,9 61,6
Kartulikroket 215 12 23,8 57,8
Friikartulid, õlis valmistatud 281 15,2 33,8 44,2
Kartulivahvlid 511 27,3 62,3 0,61
Kartulikrõpsud 550 35,4 55,3 3
100 g kartulikrõpsudest saad 550 kcal, milles on 35 g rasva! Sama hulga energiat saad, kui sööd:
720 g keedetud kartuleid, milles rasva 0,72 g või
600 g kartuliputru, milles rasva 3,6 g või
470 g ahjukartuleid, milles rasva 19 g või
320 g ahjus küpsetatud friikartuleid, milles rasva 19,7 g või
195 g õlis valmistatud friikartuleid, milles rasva 29,7 g.
Vaata ka teisi tervise ja liikumisega seotud artikleid www.liigume.ee lehelt!
Kommentaarid