Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
6. oktoober 2015, 11:05

Oktoober on rinnavähi teadlikkuse tõstmise kuu: Kas sina tead, mis soodustab rinnavähi teket? (1)

Statistika on karm – rinnavähki haigestumine kasvab iga aastaga. Portaal iDiva tuletab meelde, et selle arvu suurenemise taga võib olla ka naiste muutunud elustiil ning toob välja kaheksa olulist punkti, mis rinnavähki haigestumist soodustavad. Kõiki neid on võimalik õigete valikutega oma elus välistada.

* Ülekaalulisust tasub võtta tõsiselt. Suurbritannias läbi viidud uuring näitas, et ülekaalulistel naistel on menopausi järgselt 30 protsenti suurem võimalus rinnavähki haigestuda.

* Antibeebipillid on mugav rasestumisvastane vahend, kuid uuringute järgi tõstavad sünteetilised hormoonid vähesel määral rinnavähi tekkeriski. Risk väheneb, kui naine lõpetab beebipillide võtmise.

* Imetamisest keeldumine. Kui oled äsja lapse saanud, püüa teda vähemalt kuus kuud imetada. Uuringud kinnitavad, et kui naine imetab last võimalikult kaua, on tal väiksem tõenäosus haigestuda rinnavähki.

* Laste saamisest loobumine või laste saamine hilises eas. Kiire elutempo tõttu loobuvad mõned naised tänapäeval laste saamisest või ootavad sellega, kuni nad on üle 30. On tõestatud, et naistel, kel pole lapsi või kes saavad lapse kõrgemas eas, on veidike suurem rinnavähki haigestumise risk.

* Liigne alkoholi tarbimine võib tekitada palju erinevaid haiguseid ja probleeme. Muuhulgas suurendab alkoholiga liialdamine ka rinnavähiriski.

* Suitsetamine. Suitsetavatel naistel on suurem risk rinnavähki haigestuda – uuringud on näidanud, et sigaretisuitsus olev kaadmium on seotud rinnavähi tekkimisega. Risk on suurem siis, kui naine alustas suitsetamist väga noores eas.

* Parabeenid. Milline naine ei armastaks oma kosmeetikatooteid? Paraku sisaldavad paljud deodorandid, šampoonid, kehakreemid ja kosmeetika parabeene, mis võivad suurendada rinnavähi riski.

* Öötöö suurendab võimalust rinnavähki haigestuda kaks korda. Seda eriti neil naistel, kes on öises vahetuses töötanud üle 30 aasta.