Foto: PantherMedia / Scanpix
Uudised
6. oktoober 2015, 16:00

Mürgistusinfoliinil 16 662 täitus seitsmes tegutsemisaasta

Mürgistusõnnetuste korral nõu andev infoliin 16 662 tähistab täna oma seitsmendat sünnipäeva. Kui 6. oktoobril 2008 avatud mürgistusalane nõuandetelefon jagas esialgu nõu vaid tööpäeviti, siis nüüdseks ollakse valmis kõnedele vastama ööpäevaringselt kõikidel nädalapäevadel.

Seitsme aasta jooksul on mürgistusinfoliin vastanud rohkem kui 9000-le kõnele. Kõnede arv on koos elanike teadlikkuse kasvuga aasta-aastalt suurenenud. Tehtud analüüs näitab, et enamus mürgistusõnnetustest on põhjustatud kemikaalide valest kasutamisest, teisele kohale jäävad ravimimürgistused. Pooled infoliinile saabunud kõnedest on seotud laste, neist omakorda enamik just väikelaste (kuni 3-aastased) mürgistusõnnetustega.

80% kõnedest mürgistusliinile tuleb elanikkonnalt, 20% haiglatest ja kiirabi töötajatelt.

Mürgistusinfoliinile saabuvad kõned on paljuski ka hooajalised, hetkel on seente ja marjade hooaeg, või hoopis päevakajalised. Terviseameti mürgistusteabekeskuse juhi Maarja Pae sõnul on viimastel nädalatel olnud infoliin kõrgendatud valmisolekus MMS teemalistele kõnedele vastamiseks. „Aine tarvitamisega seotud mürgistusjuhtumite kohta nõu küsitud palju ei ole, küll on jagatud infot inimeste kohta, kes on MMS-i tarvitanud ja soovitud saada täpsustavat infot aine olemuse ja selle tarvitamisega seotud riskide kohta," selgitas Pae.

„Koostöös Soome mürgistusteabekeskusega, oleme saanud jagada teadmisi ja olulisi fakte, mida MMS tilgad võivad just lastele põhjustada," lisas keskuse juht.

Pidev ennetus-ja teavitustöö mürgistusteabekeskuses on vähendanud nii mürgistussurmade kui ka kiirabi väljakutsete arvu (2011 a 1905mürgistusjuhtumit, 2014 a 1597 mürgistusjuhtumit). Mürgistusteabekeskuse spetsialistid käivad infoliini tutvustamas erinevatel ohutuspäevadel ja mürgistusennetuskoolitustel. Alati ollakse valmis jagama väljatöötatud trükiseid ja õppematerjale. Lisaks koolitab mürgistuskeskus erinevaid tervishoiutöötajaid nii kiirabis kui ka haiglates.

Mürgistusinfoliinile 16 662 helistamine on anonüümne ning kohaliku kõne hinnaga. Välisriigist helistades tuleks valida number (+372 ) 626 93 90. Keskuses töötavad pikaajalise töökogemusega ja toksikoloogia valdkonna erikoolituse läbinud õed ja arstid. Kõnedele vastatakse nii eesti- kui ka vene keeles.