Soolakamber Värska Spaa-sFoto: Värska SPA
Keha
12. oktoober 2015, 16:44

Soolakambrisse immuunsüsteemi turgutama (1)

Kättejõudnud viirusteperiood sunnib paratamatult nuputama, kuidas oma immuunsüsteemi turgutada nii, et eeloleval pimedal ajal võimalikult vähe haige olla?

Inimese immuunsüsteem on väga tugevalt seotud meie vaimse ja füüsilise tervisega. „Mida paremas kooskõlas need on, seda tugevam on tervis ja keha võime külmetushaigustele ning ka stressiolukordadele vastu seista," räägib Eesti Terviseturismi klastri esindaja ja Eesti Taastusarstide Seltsi juhatuse esinaine Annelii Nikitina.

See tähendab, et endale tuleb anda aega ka lõõgastuseks. Üks võimalus päikesevaese suve tõttu kiduraks kiskuvat tervist turgutada ja enda immuunsüsteemi tugevdada on minna soolakambrisse, mis tänapäeval on olemas pea iga spaas ja tervisekeskuses.

Eriti soovitatav oleks soolakambrikuur enne viirushaiguste puhangute algust astmaatikutele ning sageli bronhiiti põdevatele inimestele, abi on sellest ka sageli põskkoopa ning kõrva-, neelu- ja mandlipõletikku põdejail, samuti neil, kes sageli haiged on. Soolakambri bakterivastane toime tuleb kasuks ka akne ja erinevate nahaekseemide korral, samuti aitab see suitsetajatel, tolmuse töö tegijatel ja saastatud õhus elavatel inimestel ennetada krooniliste haiguste teket. Ning mis kõige parem - soolakambriprotseduur mõjub ka rahustavalt ja immuunsüsteemi tugevdavalt.

Kuidas soolakambris ravi toimub? Soolakambris hingatakse sisse soolaioone, mis tungivad sügavale hingamisteede limaskestadesse, aidates vedeldada sitket lima, vähendada limaskesta turset ja seeläbi avardada hingamisteid.

Soolakambrist on enim kasu, kui seda teha kuurina 6-10 korda järjest, 40 minutit korraga. Kuid piisab ka kolmest-neljast korras.

Kui paljud spaaprotseduurid on lastele vastunäidustatud, siis soolakamber passib terve pere lõõgastuspaigaks. Veelgi enam - soolakambri valgel pinnasel lustivatel lastel läheb mängutuhinas sageli meelestki, et samal ajal teeb õhus leiduv sool nende hingamisteedes kasulikku tööd.


Keda soolakambris käimine aitab?
Soolakambrist võib abi loota inimene, kellel on:
* sagedased viirusinfektsioonid, nohu, köha;
* astma;
* krooniline neelu-, kurgu- või põskkoobaste põletik;
* bronhiit;
* sageli kõrvapõletik;
* allergeenidest põhjustatud nahaprobleemid või allergiline nohu;
* naha ekseem, atoopiline dermatiit;
* psoriaas;
* ebastabiilne närvisüsteem, stress, ärevushäired
* unetus;
* liigestepõletikud.
Allikas: ravispaa Tervis

Kellele soolakamber ei sobi?
Soolakamber ei sobi inimestele, kellel on:
* ägedad infektsioonid, millega kaasneb palavik;
* läbipõetud kopsutuberkuloos või muud rasked kopsuhaigused
* pahaloomulised kasvajad;
* raske hingamis- või südamepuudulikkus.
Allikas: ravispaa Tervis