Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
7. oktoober 2015, 14:55

Kuus hea tervise saladust neilt, kes ei ole kunagi haiged (1)

Õnnelikud on inimesed, pole kunagi haiged. Kuidas nad seda aga suudavad? Kas neil on ülivinge immuunsüsteem? Tõenäoliselt mitte. Nad järgivad lihtsalt mõnesid lihtsaid igapäevaseid harjumusi, mis kaitsevad neid kõikvõimalike külmetusviiruste eest.

Mida siis peaks tegema, et terve püsida?

1. Maga korralikult. Uuringud näitavad, et neil, kes magavad öösel kaheksa tundi või rohkem, on kolm korda väiksem tõenäosus haigestuda külmetushaigustesse võrreldes nendega, kes magavad seitse tundi või vähem. Põhjus on lihtne: öösel tegeleb keha ka iseenda tervendamisega, reguleerides muuhulgas stressihormoonide taset, mis muudavad inimese vastuvõtlikumaks infektsioonidele, kirjutab Womans Day.

2. Söö värviliselt. Kõikvõimalikku värvi köögiviljade söömine igapäevaselt mõjub tervisele hästi ning vähendab ka südamehaigustesse haigestumise riski. Lisaks varustavad need keha vajalike antioksüdantide ja muude ainetega, mis aitavad rakkudel kõikvõimalike mikroobidega võidelda.

3. Tarbi probiootikume. Head bakterid suurendavad inimese immuunsüsteemi, sestap võiks eriti gripihooajal kaaluda probiootikumide tarbimist.

4. Pese regulaarselt käsi. Kätepesuga ei pea hulluks minema, kuid riski haigeks jääda 15-50% saab vähendada küll, kui pesta käsi enne söömist, enne ja pärast toidutegemist, pärast tualeti kasutamist, aevastamist või köhimist. Seep ja vesi on siin parimad abimehed, kuid kasutada võib ka antiseptikuid.

5. Suhtle sõpradega. Kui sul on probleemid, on viimane aeg kohtuda sõpradega. Ajakirjas Psychological Science avaldatud teadusuuringud kinnitavad, et inimesed, kellel on kõrge sotsiaalne toetus, suudavad stressiolukorrad paremini toime tulla ning neil on seetõttu ka väiksem tõenäosus haigestuda.

6. Harrasta joogat. Uuringud kinnitavad, et jooga tugevdab immuunsüsteemi.