Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
8. oktoober 2015, 13:25

Haiglaravil viibitakse enim vereringeelundite haiguste tõttu

Täiskasvanute haiglaravi peamisteks põhjusteks (18% ravijuhtudest) on vereringeelundite haigused, selgub Tervise Arengu Instituudi tervisestatistika ja terviseuuringute andmebaasis avaldatud 2014. aasta haigla- ja päevaravi põhjuste andmetest.

Üle 65-aastastel patsientidel moodustasid vereringeelundite haigused isegi kolmandiku ravipõhjustest, vahendab portaal Med24. Vereringeelundite haigustest omakorda sagedamini vajati ravi peaajuveresoonte haiguste (23% vereringeelundite juhtudest) ja kõrgvererõhutõve (19% ) tõttu.

Sarnaselt viimaste aastatega järgnes neile ravi kasvajate tõttu (12 % ravijuhtudest). Kasvajad on ravipõhjusena tõusutendentsiga nii nooremate kui eakate patsientide seas. Enam voodipäevi viibiti haiglas vereringeelundite haiguste (29 protsenti voodipäevadest) ja psüühika- ja käitumishäirete (15% ) tõttu.

Kuigi viimastel aastatel langustendentsiga, oli 2014. aastal kuni 14-aastaste laste peamine haiglaravi põhjus hingamiselundite haigused (27% ravijuhtudest). Järgnesid nakkushaigused (15%) ja vastsündinuea haigused (11%). Voodipäevade arvestuses oli hingamiselundite haiguste (23% voodipäevadest) järel suurem osakaal vastsündinuea haigustel (19%).

Päevaravil viibisid täiskasvanud kõige rohkem päevi kuse- ja suguelundite haiguste tõttu (27% kõigist voodipäevadest). Päevaravi juhtudest oli suurim osakaal silmahaiguste ravil (25% juhtudest). Üle 65-aastastel patsientidel moodustasid silmahaigused kaks kolmandikku päevaravi juhtudest. Järgnesid raseduse ja sünnituse (15%) tõttu päevaravil viibimised. Lapsi raviti päevaravis enim hingamiselundite haiguste (44% ravijuhtudest ja 31%voodipäevadest) tõttu

Ravipõhjused on avaldatud patsiendi vanuserühma, soo, ravikestuse ja teenust osutava asutuse maakonna järgi.

Ravipõhjuste struktuuri muutused on mõjutatud nii haigestumisest kui tervishoiukorraldusest. Näiteks katarakti kirurgia üleminek päevaravisse on tunduvalt vähendanud silmahaiguste osakaalu haiglaravi põhjusena. Üle 65-aastaste patsientide osakaalu kasv on tingitud nii nende suuremast esindatusest rahvastikus, ravivajadusest, kui ka uute ravimeetodite kasutuselevõtust.

Samuti on kasvutendentsiga iseseisva statsionaarse õendusabi juhtumite arv, kus patsientide vanus on enamasti üle 65 aasta ja mis lähevad arvesse eraldi ravijuhu ja -põhjusena.