Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
8. oktoober 2015, 15:15

16 märki, mis võivad viidata vähile, kuid mida kiputakse alahindama (28)

Tänapäeval on vähktõbi ravitav, kui sellele varakult jaole saada. Varajast avastamist soodustab aga see, kui kõrvalekaldeid oma tervises tähelepanuta ei jäta.

Portaal Woman´s Day toob välja 16 märki, mida ei tohiks eirata.

1. Kõrvetised. Korduvad kõrvetised või pidev rõhumistunne rinnus pärast söömist võib tähendada söögitoru kasvajat.

2. Muutunud rinnanibud. Üks enamlevinud muudatus naistel enne rinnavähi diagnoosimist on muutused rinnanibudega – need kas muutuvad väiksemaks või suuremaks või hakkavad hoopis külje peale hoidma.

3. Valulikud menstruatsioonid. Valulikud menstruatsioonid või verejooksud päevade vahel võivad viidata endomeetriumi- või emakakaelavähile.

4. Valulikud rinnad. Rinnad, mis on valulikud, millele ilmuvad punased või lillakad laigud, mis ei tunne kuuma, mis on paistes või ärritunud, võivad olla märk põletikulisest rinnavähist.

5. Neelamisraskused on kõige sagedamini märk söögitoru- või kõrivähist, kuid see võib olla ka esimene märk kopsuvähist. Kähe hääl või pidev tunne, justkui midagi oleks kurgus, võib olla varajane märk kilpnäärmevähist.

6. Turses munandid. Kui munandid suurenevad või kipuvad paiste, võib olla teg munandivähiga.

7. Seedehäired. Pidevad kõhukrambid või maoärritus võib viidata pärasoolevähile.

8. Seletamatu kaalulangus. Kui sa kaotad kaalu ilma muudatusteta oma toitumises, võib see olla märk seedetrakti vähkkasvajatest. Kuid see võib tähendada ka maksavähki.

9. Hingamisprobleeme võivad põhjustada nii kopsu- kui kilpnäärmevähk.

10. Happeline magu. Sagedasim varajane märk maovähist on valu üla- või keskkõhus, gaasid ja kõrvetised.

11. Sooleprobleemid. Kõhukinnisus, kõhulahtisus ja muutused väljaheites võivad kõik olla märgid vähist. Kui need probleemid lähevad paari päevaga üle, ei ole põhjust muretseda.

12. Urineerimisraskused. Meestel on levinuim märk eesnäärmevähist tunne, et urineerida ei saa, kuigi vajadus on.

13. Erektsiooniprobleemid. Eesnäärmevähi edenedes tekivad meestel raskused erektsiooni või selle säilitamisega.

14. Väsimus. Üldine nõrkus ja väsimus võib tähendada erinevaid terviseprobleeme, kuid koos teiste sümptomitega võib see viidata ka vähile.

15. Palavikud. Sagedased palavikud võivad olla märk leukeemiast.

16. Muutused küüntel. Pruun või must triip või täpp küüne all võib tähendada nahavähki, laienenud sõrmeotsad ja kaarduvad küüned võivad olla märk kopsuvähist. Valged küüned võivad tähendada maksaprobleeme, mis võivad tuleneda ka vähist.