Risto Uuk
Toiduuudised
9. oktoober 2015, 10:37

Valgujoogi mitmekülgsed plussid (4)

Valgujook pole ainult musklimeeste jaoks. Nüüd on see A. Le Coq Arctic Sport proteiinijoogina kättesaadav ka kõigile teistele. Millist kasu saab sellest lõigata ja miks valgud on olulised, räägib personaaltreener ja toitumisnõustaja Risto Uuk.

Miks on meile valku vaja?
Vee järel on valgud teine kõige mahukam komponent meie organismis, ligikaudu 20% kehast moodustavad valgud. Valk on peamine ehitusmaterjal meie lihastele, nahale ja luudele. Valgud ei ole esmane energiaallikas, vaid neid kasutatakse eelkõige meie rakkude ehituseks ja taastamiseks.

Treening kiirendab valkude lõhustamist, eriti lihasrakkudes. Sellepärast peavad harrastussportlased või lihtsalt füüsiliselt aktiivsed inimesed jälgima, et nende toidus oleks piisavalt valke. Need on olulised lihasmassi suuruse, jõu ning kehakoostise seisukohalt. Inimesed, kes soovivad kaalus alla võtta, peaksid meeles pidama, et treenides väheneb keha rasvaprotsent ning suureneb lihasmass, mille loomise jaoks on vajalik süüa ka piisavalt valku. Lihasmassi suurendamine on aga hea seetõttu, et lihased põletavad rohkem kaloreid kui rasvkoed ning see aitab kaalu langetada. 

Lihtsustatult võib öelda, et tarbitud valgukoguse muudab meie keha ainevahetuse käigus lihasmassiks, tarbitud süsivesikud talletatakse aga rasvana.

Kui suur on keskmise inimese päevane valgu vajadus?
Füüsiliselt mitteaktiivsele inimesele on paljude allikate hinnangul vaja umbes 0,8 grammi valke kilogrammi kohta, et valgudefitsiiti vältida. See on siiski pigem minimaalne valgukogus. Neile, kes tahavad kehakaalu langetada, sobib sellest suurem valgukogus, ehk 1–1,5 g/kg. Tihti usuvad kaalulangetajad, et kilode kaotamiseks on õige süüa rohkelt puu-  ja juurvilju, mis annavad vähe kilokaloreid. See kõik on õige, kuid selleks, et kaalulangetuse protsessis ei langeks organism valgudefitsiiti, misjärel langeb ka keha üldine toonus ja väheneb lihasmass, tuleks siiski tarbida vajalikus koguses valke.

Miks armastada valke?
Suure valgusisaldusega toidu seedimiseks ja ainevahetuseks kulub organismil rohkem energiat. See tähendab aga seda, et valkude n-ö ümbertöötlemiseks põletatakse rohkem kaloreid. See on põhjus, miks valgurikka toidu söömisel püsib täiskõhu tunne kauem. Süües mõõdukas koguses valke, hoiad sa enda keha heas lihastoonuses ja see tasub ennast ära. Inimene, kelle lihasmass on suurem, põletab ka istudes rohkem kaloreid kui sama kehakaalu, kuid väiksema lihasmassiga inimene.

Mis on valgujook?
Valgujookide peamine koostisosa on valk – kui tegemist on valgupulbriga, mille juurde saab ise vedeliku valida. Tavapärased vedelikud, mida segamiseks kasutatakse, on piim, mahl, spordijook või vesi. On ka piimal baseeruvaid valgujoogitooteid, nagu seda on Arctic Sport proteiinijoogid, kuhu enam vedelikku lisama ei pea.  Tihti on valgujookidesse lisatud ka vitamiine ja mineraalaineid.  

Kes võiks valgujooki tarbida? Ja kui palju?
Valgujoogi peamine mõte on aidata täita valguvajadust juhul, kui selle kättesaamine tavatoidust on mingil põhjusel raskendatud või kui see ei ole piisav. Valgujoogi teine eesmärk on aidata pärast rasket treeningut kehal kiiremini taastuda. Valgujook on edasijõudnud sportlastele (eriti jõu- ja kiirusalade sportlastele), kellel on raskusi saada piisavalt energiat ja valke tavatoidust ning kellele on oluline kiire taastumine treeningutest. 

Kõigile teistele sobib valgujook hästi nälja peletamiseks toidukordade vahel. Seda eriti juhul, kui lõunasöök sai söödud mitu tundi tagasi, kuid õhtul on plaanis sportida. Ühest valgujoogist piisab, et peletada nälg ning anda kehale vajalik kogus valke ja süsivesikuid, et mitte tühja kõhtu kannatada ja trennist maksimum võtta. Samuti sobib valgujook kiire elutempoga inimesele, kellel pole alati aega korralikult süüa, kuid kes soovib hoida tervislikku joont.

Kas võiks eelistada valgurikast vahepala süsivesikuterohkele snäkile?
Üldiselt pakutakse välja, et valkude puhul kulub seedimiseks kõige enam energiat, ligikaudu 20–35%. Süsivesikute puhul on see umbes 5–15%. Rasvade puhul on see kulu sarnane või väiksem, isegi ainult 2–3%. Pikemas perspektiivis võib selline lisaenergiakulutus olla piisavalt märkimisväärne, et näiteks kehakaalu langust mõjutada.  

Millised on Arctic Spordi valgujoogi plussid?
See on:
• suure valgusisaldusega
• laktoosivaba
• gluteenivaba
• puhtast lehmapiimast
• mugava korgiga pakendis
• hea maitsega, mitte liiga magus
• soodne, võrreldes teiste valgujookidega
• rikastatud B- ja D-vitamiinidega