Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
14. oktoober 2015, 14:52

Seitse pattu, mis muudavad su menstruatsiooni väljakannatamatuks

Kõht valutab, paha on olla, kodutööd käivad üle jõu ja lisaks soovib veel ka ülemus reede hilisõhtul oma kirjale viivitamatut vastust? Päevade ajal, kui hormoonid niigi sassis on, ajab see lihtsalt nutma.

Woman´s Day toob välja seitse põhjust, mis võivad su päevad väljakannatamatuks muuta. Kui neist menstruatsioonipattudest vabaneda, tundub ka elu ilusam.

1. Sa unustad mõnel õhtul beebipilli võtmata. Ja nii korduvalt. Premenstruaalse sündroomi põhisüüdlaseks on tasakaalustamata hormoonid. Kuna beebipillid hoiavad neid reeglina kontrolli all, võib juhtuda, et rohkem kui kolme tableti võtmine ajab kõik saavutatu sassi: tekkida võib ebaregulaarne määrimine ja verejooks, samuti ei kaitse see enam raseduse eest. Segadusest hormoonsüsteemis ei hakka rääkimagi.

2. Sa oled stressis. Stress võib tõepoolest häirida ka menstruaaltsüklit, põhjustada ebaregulaarset menstruatsiooni või isegi selle kadumist. Seega – oma enesetunde parandamise nimel hakka stressiga tegelema!

3. Sa ei maga piisavalt. Iga inimene teab, et kaheksa tundi magada ei ole alati lihtsalt võimalik. Kuid pidev magamatus, mis kaasneb näiteks öötööga, võib põhjustada ebaregulaarset menstruatsiooni.

4. Sa oled kohvisõltlane. Premenstruaalne sündroom võib põhjustada ärevust, pinget, unetust ja ärrituvust. Kui sellele lisada kohvisõltuvus, mis lisab kehale veelgi ergutavaid aineid, on ebameeldivused suure tõenäosusega tagatud.

5. Sa reisid palju. Igasugune reisimine tähendab vähem und, eriti hull on asi, kui tegu on ka ajavahedega. Keha küll kohaneb sellega, kuid menstruatsioon kipub sel puhul oma elu elama.

6. Sa kipud purjutama. Pärast stressirohket nädalat tundub mõni naps omal kohal olema, kuid kui sellega üle pingutad, tähendab see vaevalisemaid menstruatsioonikrampe.

7. Sa treenid liiga palju. Kui su eesmärk on läbida maraton või triatlon, on kõik omal kohal. Kuid igapäevane enesepiitsutamine ja füüsiline stress võib hormoonid tasakaalust välja lüüa.