Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
15. oktoober 2015, 10:45

Rinnavähi avastamisel on võtmesõnaks regulaarne kontroll (3)

„Eestis on rinnavähk naiste sagedaseim pahaloomuline kasvaja. Igal aastal haigestub sellesse üle 600 naise. Rinnavähki ei ole võimalik ennetada, aga kui see haigus avastatakse varases staadiumis, on suur võimalus kaasaegse raviga ellu jääda," sõnab Gabor Szirko.

Rinnavähi varaseks avastamiseks on äärmiselt oluline oma rindu regulaarselt kontrollida. Hoolikamalt peaks seda tegema pärast 30. eluaastat, alates 40. eluaastast tuleks iga 1-2 aasta tagant käia mammograafilises kontrollis.

Kontrolliks tasub leida kiiremas korras aeg, kui rinda on tekkinud mügarik, tükk, sõlm või siis tuleb rinnanibust verist eritist. Sellisel juhul võib tegu olla halvaloomulise kasvajaga, mille puhul kehtib reegel, et mida varem jaole saadakse, seda suurem on tervenemise võimalus.

Ida-Tallinna Keskhaiglas tegutseb juba 2012 aastast rinnakabinet, nädalas pöördub kabinetti keskmiselt 100 naist esmavisiidile kas siis rinnaalaste murede või küsimustega. Rinnakabinetis patsiente vastu võtva Gabor Szirko sõnul ei ole nii, et rinnakabinetti tasub pöörduda vaid 40+ naistel. Tema sõnul saab rinnakabinetist kiirelt nõustamist ning vajadusel suunatakse kabinetti pöörduja suunamiskirja alusel edasi vajalikele uuringutele. Rinnakabinetist saab ühtlasi ka abi ja õpetust koduseks rindade kontrolliks.