Treenimine
18. oktoober 2015, 14:10

ÕHTULEHE VIDEO | Bodypump – trenn, mis logelemiseks võimalust ei jäta (5)

Ülitihe bodypump'i treening sunnib jalgu kõhu alt välja ajama ning võtab halastamatu järjekindlusega läbi kõik suuremad lihasgrupid.

Kui trennisaali hiilin, on teised spordisõbrad juba kohal. Vaatamata reedesele õhtutunnile on saalis umbes kakskümmend inimest, kes enda treeningmati juurde reipalt hantleid, kang, raskusi ja stepipinki veavad. Puuduliku kodutöö tulemusena satun ärevusse. Ma pole mitte kunagi varem kangi käes hoidnud, veel vähem sellega harjutusi teinud. Treener Marika Tihomirova ei jäta kimbatuseks palju aega ning toob vajalikud vahendid. Muusika keeratakse peale ning trenn lähebki kohe hooga lahti.

Muide, hiljem selgub, et ka Tihomiroval endal ei olnud enne esimest bodypump'i trenni aimu, et seal tuleb kangiga harjutusi teha.

Bodypump on lihasvastupidavustreening. Tänu kangidele, hantlitele ja ketastele sarnaneb see mõnevõrra jõusaalitreeningule. Treener selgitab erinevust. "Jõusaalis tehakse vähem kordusi. Ühes seerias on 15 kordust ja nad teevad seda suure raskusega. Aga bodypump'is sa teed kükiloo ajal 200 kükki," kirjeldab Tihomirova.

"Üks on jõutreening, teine on vastupidavus. Bodypump on vastupidavus." Bodypump kuulub LesMills treeningsüsteemi. See tähendab, et nii treeningkava kui taustaks kõlav muusika vahetuvad iga kolme kuu tagant. Üksluiseks ei tohiks asi seega minna.

Tegelikult oli mul bodypump'i trenni suhtes suur eelarvamus. Miskipärast olin alati mõelnud, et kõiksugu bodypump'id ja bodybalance'id on mõeldud neile, kes millegi asjalikumaga hakkama ei saa. Olin arvanud, et tegemist on niisama muusika rütmis liikumisega, umbes nagu aeroobika. Tegelikkus oli see, et ilma lisavahendeid kasutamata ei tehtud peaaegu ühtegi harjutust. Muidu oleks ju liiga lihtne!

Väljaastekükid, rinnalt surumine ja jõutõmme – kõik need harjutused tehakse hoogsa muusika saatel läbi. „Ma tahan, et ma teile homme meelde tuleks," räägib treener naerulsui, vihjates ilmselt järgmisel päeval tabavale lihasvalule.

Oodatust raskem trenn

Kangile saab tõsta eri raskusi. Treener on sõbralik ja soovitab mul kui algajal alustada kõige väiksematest raskustest. See on mõistlik otsus. Võib ju tunduda, et mis see natuke kerge kangi tõstmist ära ei ole, aga kui niimoodi tund aega järjest rahmeldada, on lõpuks toss täitsa väljas. "Ma alati rõhutan, et kui sa oled esimest korda, siis pigem vali väiksem raskus, aga ilus tehnika. Hiljem, kui tehnika on paigas, võib hakata raskusi lisama," lausub treener õpetussõnad.

Aga või ma seda kohe usun! Tahan ikka kohe alguses suuremaid raskusi kahmata.

Teised trennilised ei tee ju harjutusi kõige kergemate ketaste ja hantlitega. Ühe harjutusega panen täiesti mööda – valin kangile liiga suured raskused ja suudan läbi häda harjutuse ära teha. Järgmiste harjutuste puhul lükkan enda eelarvamused tagaplaanile ja lepin tõsiasjaga, et bodypump polegi nii kerge, kui ma arvasin. Ühtlasi tunnistan endale, et teised saalisolijad on minust tunduvalt treenitumad. Mida edasi treeningminutid veerevad, seda raskemaks lähevad harjutused. Järjest rohkem tunnen, kuidas käsi või jalg lihaspingest väriseb. Trenni lõpus pean juba tõsiselt pingutama, et mitte alla anda. Kui kõik teised pingutavad ja usinasti harjutusi teevad, motiveerib see ennastki tagant utsitama.

Kui rääkida saalisolijatest, siis enamik neist oli naised. Kuid tundub, et ka mõned end proovile panema tulnud mehed jäid rahule. Sobiva koormuse saab bodypump'is kätte igal juhul, sest kui harjutused on käpas, võib neid teha suuremate raskustega. Nii on piisav pingutus ja efektiivne treening igal juhul tagatud. Meesterahvastel oligi kangil vähemalt poole rohkem raskust kui naistel, mistõttu võttis intensiivne treeningtund neidki võhmale. Tihomirova usub, et bodypump sobib enamikele inimestele.

Pärast trenni on tunda küll, et lihased on koormust saanud. Mis seal salata, seda on tunda veel ülejärgmiselgi päeval. Ühtlasi on murtud müüt, nagu oleks bodypump lihtne trenn. See näitab veelkord, et ei tasu eelarvamustel end pimestada lasta.
Kui keegi veel peaks kahtlema, kas bodypump on ikka korraliku trenni nime väärt, siis minge proovige ise järele ja otsustage järgmise päeva lihasvalu suuruse järgi.