Foto: PantherMedia / Scanpix
Uudised
21. oktoober 2015, 09:45

Looduslikud abinõud külmetuse ning gripi vastu (1)

Kuigi külmetuse ja gripi hooaja tõttu põhjustatud häda ning viletsus paistavad olevat vältimatud, eksisteerib siiski üks tegevus, mis on meid muutmas – selleks on asukoht ning vahendid, millest me abi otsime.

Uuringud on tuvastanud, et paljud meist on loobunud ning loobuvad käsimüügiravimitest, mille toimimise usus oleme üles kasvanud, ning üha enam otsitakse abi looduslikest külmetuse ja gripi vastastest abinõudest, nagu vitamiin C, tsink, punasee päevakübara ekstrakt ning teised.

On leitud et turg nende toidulisandite järele kasvab kaks korda kiiremini kui nõudlus käsimüügiravimite järele.

Sealjuures ei ole eksperdid eriti üllatunud. "Traditsioonilise meditsiini vaatenurgast ei ole just palju vahendeid ning toimeaineid, mis oleksid efektiivsed külmetuse ja gripi korral," ütleb David C. Leopold (MD), San Diegos asuva Integreeriva Meditsiini Scripps Keskuse direktor. "Inimesed otsivad uusi viise, mis töötaks."

Tahe on selleks eriti suur just praegu, kuna USA Toidu- ja Ravimiamet on raporteerinud külmetuse ja gripi vastaste käsimüügiravimite ebaefektiivsusest ja isegi riskidest laste puhul.

Aga kas alternatiivsed ravimeetodid pakuvad seda leevendust, mida ravimifirmad ei suuda? Järjest rohkem leidub tõendeid, et mõned alternatiivsed meetodid võivad aidata, kuid siiski suhteliselt tagasihoidlikul tasemel.

Looduslikud külmetuse ja gripi vastased abinõud: kas meil on piisavalt häid tõendeid?
Alustuseks kõige olulisem: külmetus ja gripi viirused ei ole üks ja sama asi. Kuigi külmetus võib olla pikaajaline, siis gripp on hullem.

Gripi sümptomid on tõsisemad: nad hõlmavad palavikku, lihasvalusid ning ülekoormatust. Gripp võib olla väga ohtlik, kuna sellesse sureb aastas rohkem kui 30,000 inimest.

Kuigi sümtpomid võivad olla vaid osaliselt kattuvad, siis tihtipeale püütakse ühte ja sama ravi rakendada mõlema, nii külmetus- kui viirushaiguste, puhul.

Kui hästi külmetuse ja gripi vastased abinõud töötavad? Paul M. Coates (PhD), Rahvusliku Tervise Instituudi Toidulisandite osakonna direktor ütleb, et võimalikud kasutegurid paistavad olevat väikesed. Kuid see on mõnes mõttes hea.

"Kui toidulisandil või vitamiinil on olemas üks suur posiiivne mõju, siis võib meile muret tekitada küsimus, et sellel samal tootel võib olla ka võrdväärne negatiivne mõju," ütleb Coates. Eksperdid on ühisel arvamusel, et laialt levinud külmetuse ja gripi vastased abinõud on keskmise inimese jaoks ohutud. See on oluline faktor, eriti kui on tegemist katsetamata ravimeetoditega. Senikaua kuni toidulisandi tarvitamine on suhteliselt riskivaba, ei pea ka võimalikud kasutegurid ning tõendid nende kohta olema väga tugevad.

Milliste külmetuse ja gripi vastaste toidulisandite ning vitamiinide tarvitamist peaksid kaaluma?
Eksperdid on koostanud sulle teejuhi märkimisväärsematest külmetuse ja gripi vastastest toidulisanditest. Juhime tähelepanu, et osasid toidulisandeid on uuritud vaid gripi ja mõningaid vaid külmetuse puhul.

Vitamiin C külmetuse puhul
Vitamiin C-d on ammustest aegadest kasutatud külmetuse vastase ravimeetodina, kuid tõendid selle kohta on vastuolulised, mis võib tulla üllatusena. Kui vitamiin C paistab ergutavat immuunsüsteemi, siis uuringud ei ole tuvastanud, et vitamiin C aitaks vältida külmetust enamike inimeste puhul (vähemalt võetuna koguses 1 gramm päevas). On leitud, et vitamiin C võib olla abiks külmetuse ennetamisel inimeste puhul, kes viibivad pidevalt välises ning külmas keskkonnas ning inimeste puhul kes teevad palju trenni.

Vitamiin C kohta leidub ka paremaid tõendeid. Mõned uuringud on tuvastanud, et vitamiin C suudab külmetuse kestust vähendada 24-36 tundi. Samas teised uuringud on tuvastanud, et vitamiini C tarbimine suurtes kogustes (vähemalt 3 grammi päevas) ei anna mingit efekti.

Tasub meeles pidada, et suured kogused vitamiini C-d, mida teinekord soovitatakse külmetuse ja gripi puhul, võivad sinu magu ärritada ning põhjustada mõndadel inimestel kõhulahtisust. Leopold ütleb, et eriti ettevaatlik peaks olema vitamiini C andmisel lastele.

Punane päevakübar külmetuse vastu
Taaskord on tõendid erinevad. Kuigi osad uuringud väidavad, et punane päevakübar ei toimi ravimeetodina, siis teised jällegi on tuvastanud et see toidulisand suudab külmetuse pikkust ja tõsidust vähendada 10-30%.

Hoolimata sellest segadusest on paljud eksperdid ühisel arvamusel, et punane päevakübar suudab aidata kiiremini terveneda külmetushaigustest. Leopold juhib tähelepanu, et vastukäivad uurimuste tulemused võivad olla asjaolust, et uurijad kasutavad eri punase päevakübara liike. Siiamaani on parimaid tulemusi näidanud uuringud kus punase päevakübara preparaate on tarvitanud täiskasvanud.

Kas punane päevakübar võib aidata ka ennetada külmetusse ning gripi viirustesse haigestumist? Mitmed uurimused ütlevad ei. Punase päevakübaraga võivad kaasneda ka mõned kergemat sorti riskid. Kui sul on allergia karikakarde perekonda kuuluvate lillede vastu, siis peaks enne punase päevakübara võtmist konsulteerima arstiga. Samuti ei pruugi see kõige ohutum olla inimeste jaoks, kes põevad haigusi, mis mõjutavad immuunsust, nagu autoimmuunsed seisundid reumatoidartriit ja luupus, ütleb Leopold.

Tsink külmetuse korral
Tsingi pastillid on muutunud populaarseks külmetuse vastaseks ravimeetodiks. Erinevad saadaolevad tsingi vormid on: tsink-atsetaat, tsink-tsitraat, tsink-glükonaat, tsink-pikolinaat ja tsink-sulfaat.

Viimased uuringud väidavad, et tsingi võtmine kas siirupi või pastillidena külmetuse esimeste päevade jooksul võib vähendada ülemiste hingamisteede põletikku. Uurimus, mis seisnes 15 varasema uuringu ülevaatamisel ja hindamisel, tuvastas, et tsink suudab vältida külmetust inimeste puhul, kes on tarvitanud tsinki 5 kuulise perioodi jooskul.

Teised uuringud jällegi ei ole tuvastanud kasutegureid, kuid see võib tuleneda uuringutes kasutatud tsingi erinevatest vormidest.

Mõned eksperdid soovitavad mitte tarbida tsinki pikemate perioodide jooksul, sest see võib viia vase puudujääkideni organismis.

Kas tsink võib ka aidata vältida külmetushaigusi ning haigestumist grippi? Siiamaani ei ole piisavalt tõendeid, et see argument paika peaks.

Leedrimarjad gripi vastu
Leopold väidab, et on olemas paljulubavaid tõendeid, et leedrimarjad aitavad ravida grippi. Paistab, et leedrimarjad voivad ergutada immuunsete rakkude tootmist ning blokeerida viiruste võimet edasi levida. Ühe uurimuse kohaselt tuvastati, et võttes 3 päeva järjest 4 teelusikatäit leedrimarja ekstrakti, siis gripi sümptomite kestus vähenes 56%. Lisaks vähenes ka palaviku kestus. Siiski peab mainima, et see uurimus oli suhteliselt väike ning kõik järeldused ei ole päris selged.

Küüslauk immuunsuse tugevdamiseks
Nagu ka mitmed teised toidulisandid, siis küüslauk paistab stimuleerivat immuunsüsteemi. Lisaks võib küüslauk aidata võidelda viiruste vastu. Ka on esialgseid tõendeid selle kohta, et küüslauk võib vähendada külmetusse haigestumise riski. Küüslauk töötab kõige paremini kui tarbida toorelt, kas siis purustatuna, viilutatuna v6i hakituna. Küüslaugu ülekeetmine võib hävitada olulisi meditsiinilisi ühendeid ja ensüüme, mis on vajalikud, et ta oleks efektiivne.

Samas on vaja täiendavaid uuringuid. Hoiatus – küüslauk võib olla ohtlik inimeste puhul, kes tarbivad vere vedeldajaid.

Ženšenn külmetuse ja gripi vastu
Kuigi tavaliselt kasutatakse ženšenni kerge stimuleerijana, siis erinevad ženšenni liigid võivad ergutada immuunsüsteemi ja vältida või aidata ravida külmetust ja grippi. Ženšenn võib ka tõsta gripi vaktsiinist saadavat kaitsevõimet.

Kombineeritud toidulisandid külmetuse ja gripi vastu
Mitmed alternatiivsed külmetuse ja gripi vastased ravimid ning tooted on ülaltoodud ravimtaimede ja vitamiinide kombinatsioonid – reeglina punane päevakübar, tsink, suured kogused vitamin C-d ning segud erinevatest taimedest. Kuigi pole alust arvata, et kombineeritud külmetuse ja gripi vastased tooted on mingit pidi rohkem ohtlikud, siis suure tõenäosusega ei ole selliseid kombineeritud tooteid eriti põhjalikult uuritud. Parem tundub olevat valida üksikuid toimeaineid sisaldavaid tooted kindlates kogustes.

Looduslikud külmetuse ja gripi vastased abinõud: Millisedon riskid?
Ekspertide seisukohast on looduslikud külmetuse ja gripi vastased abinõud reeglina ohutud, vähemalt siis, kuid neid võtta normaalsetes kogustes ja tervislike täiskasvanute poolt. Ohutust lisab asjaolu, et neid võetakse tavaliselt vaid mõned päevad ning lühikese perioodi jooksul – siis kui ollakse haige.

"Ravimtaimede mürgised ning ohtlikud mõjud on eelkõige seotud nende pikaajalisest tarbimisest ," ütleb Paul R. Thomas (EdD, RD), Rahvusliku Tervise Instituudi Toitumislisandite osakonna teaduslik nõustaja.

On mõned erandid. Alati peaks konsulteerima arstiga enne ravimtaimede, vitamiinide või toidulisandite võtmist, kui:
Oled rase
Oled juba haigestunud
Tarvitad juba ravimeid või toidulisandeid, mis võivad koos kõrvaltoimeid tekitada.

Lisaks ei tasu jääda kunagi lootma toidulisanditele või vitamiinidele, kui vajad tõsist meditsiinilist abi.

"Ma arvan, et suurim risk on siis, kui sümptomid ei vaibu ning inimesed üritavad end toidulisandite ning vitamiinidega ravida, selle asemel, et arsti juurde minna," ütleb Leopold. Iseenda või teiste ravimine võib eriti ohtlik olla just gripi puhul. Gripp võib ohtlikuks kujuneda aga just väga noorte, vanade või kroonilisi haigusi põdevate inimeste puhul.

Looduslikud külmetuse ja gripi vastased abinõud lastele
Kas looduslikud külmetuse ja gripi vastased abinõud on lastele ohutud? Selle küsimusega seisavad silmitsi paljud lapsevanemad, eriti just külmetuse ja gripi vastaste ravimitega kaasnevate riskide tõttu.

Leopold usub, et toidulisandite kasutamine laste puhul on mõistlik valik eeldusel, et enne on konsulteeritud laste- või perearstiga. Tasub meeles pidada, et enamikke alternatiivseid toidulisandeid kui ka ravimeid ei ole laste peal eraldi uuritud. Seega ei saa olla täiesti kindel, et ravi, mis on täiskasvanute puhul efektiivne, töötab laste puhul samamoodi.

Alati tasub olla ettevaatlik. "Kui laps on tõsiselt haige, siis ei ole mõtet aega raisata taimsete preparaatidega," ütleb Lausier. "Sellisel juhul tuleb laps viia võimalikult kiirest lastearsti juurde."

Külmetus ja gripp: teised loomulikud abinõud
Lisaks ravimtaimedele ning toidulisanditele leidub külmetuse ja gripi vältimiseks täiendavaid loomulikke abinõusid. On tõestatud, et tervislik elustiil ning hügieeni suurendavad harjumused aitavad vähendada haigestumise riski.
Toitu tervislikult.
Tee regulaarselt trenni.
Harjuta ennast stressi maandama kas läbi füüsilise või vaimse treeningu.

Leopoldi hinnangul on need parimad naturaalsed viisid, kuidas vältida külmetust ja grippi.

Lisaks, kui oled haigestunud, siis:
Kata suu köhatades.
Hoolitse selle eest, et köhatad varrukasse, mitte käe peale, nii vähendad võimalust, et annad oma pisikuid teistele edasi.
Pese käsi.

Üheks parimaks viisiks, kuidas kaitsta end külmetuse ja gripi vastu, on pesta käsi vähemalt sama kaua kui võtaks aega "Õnne soovime Sul" kaks korda läbilaulmine. Võimalus on ka vähemalt 30 sekundit käsi hõõruda alkoholi baasil valmistatud käte geeliga.

Ära unusta end vaktsineerimast gripi vastu
Tänapäeval on enamustel lastel ja täiskasvanutel soovituslik teha gripi vaktsiin. Tutvu erinevate vaktsineerimis võimalustega siin. See on vägagi efektiivne ning vastupidiselt kuulujuttudele ei saa gripi vaktsiin sulle grippi anda. See võib päästa sind ja su peret halvimast.

Rohkelt lugemist ja täiendavat informatsiooni Lambertsi toodete kohta vaata SIIT.

Allikad:
Roll, S., Nocon, M., & Willich, S. N. (2011). Reduction of common cold symptoms by encapsulated juice powder concentrate of fruits and vegetables: a randomised, double-blind, placebo-controlled trial. British Journal of Nutrition, 105(01), 118-122.

Shaik-Dasthagirisaheb, Y. B., Varvara, G., Murmura, G., Saggini, A., Caraffa, A., Antinolfi, P., ... & Pandolfi, F. (2012). Role of vitamins D, E and C in immunity and inflammation. Journal of biological regulators and homeostatic agents, 27(2), 291-295.

http://www.nhs.uk/Livewell/coldsandflu/Pages/Preventionandcure.aspx

http://www.webmd.com/vitamins-and-supplements/lifestyle-guide-11/colds-flu-immune-system