Foto: PantherMedia / Scanpix
Uudised
26. oktoober 2015, 09:21

Antioksüdantide rohke toit - mida see tegelikult tähendab? (4)

Hapnik on eluks vajalik, kuid hapniku tarbimisel meie organism loob kõrvalsaadusi nagu vabu radikaale. Need ühendid on täiesti tavaline organismi reaktsioon stressile, kuid need võivad kahjustada terveid rakke ning eriti tõenäoline on, et ründavad rasvu, mis tagavad membraanide struktuuri keharakkude ümber. Lisaks tekivad vabad radikaalid kui ollakse sigareti suitsu või liigse päikese käes, alkoholi tarbimisest, raskemetallide läheduses viibimise ja põletike korral. Antioksüdandid neutraliseerivad vabade radikaalide mõjud.

Antioksüdante sisaldavate toidulisandite ja kosmeetika müük on kasvanud hüppeliselt, kuna neile omistatakse vananemisvastast toimet.

Miks on toidus leiduvad antioksüdandid olulised?

Keha toodab teatud valiku kaitsvaid antioksüdante. Lisaks on osad toidud antioksüdandirikkad ning täiendavad sellega kehavarusid. On leitud tõendeid, et antioksüdante sisaldavad taimsed toidud võivad muutuda väga oluliseks just vananedes, kuna vabade radikaalide tootmine meie organismis tõuseb.

Taimed toodavad sadu antioksüdante enda kaitseks. Nendest suur osa on ka inimestele kasulikud antioksüdandid, mida leidub juur- ja puuviljades, ravimtaimedes, vürtsides, pähklites ja täisteraviljades. Tee, kohvi, oliiviõli, punane vein ja tume šokolaad on samuti antioksüdantide rikkad.

Antioksüdandid toodavad puu- ja juurviljade eredad värvid ning oliiviõli, tee ja kohvi maitse. Kibedad ühendid toitudes on samuti potentsiaalsed antioksüdandid.

Väide "rikas antioksüdantide poolest" võib olla segadusttekitav, kuna võib sõltuda mõõtmise viisist või viidata kindlale antioksüdandile, nagu tomatites leiduv lükopeen, ning ei arvesta kui hästi teatud antioksüdant imendub. Toitudes leiduvate antioksüdantide mitmekesisus ja kombinatsioon on oluline, sest isoleeritud antioksüdandid ei pruugi olla kasulikud.

Antioksüdantsed toitained

Antioksüdantide tegevus on osaline vitamiin C ja E, folaadi ja beeta-karoteeni ning mineraalide seleeni, mangaani, vase ja tsingi rollides. Mitmed uuringud antioksüdantidest mineraalide ja vitamiinide toidulisanditena võtmise kohta on olnud pettumustvalmistavad ning tuleb välja, et suur valik antioksüdante, mida leidub taimedes ja mida keha toodab reaktsioonina stressile, võivad olla olulisemad.

Kas antioksüdandid võivad haigusi ennetada?

Uuringud antioksüdantide osas on alles lapsekingades. Epidemioloogilised uuringud (uuringud, kus kaasatakse suur osa elanikest ning üritatakse haigust siduda põhjusega) on näidanud, et kõrge antioksüdantide tasemega toiduainete söömine on seotud pikema ja tervema eluga. Laboratoorsete uuringute tulemused viitavad, et teatud antioksüdandid võivad omada spetsiifilisi rolle haiguste ennetamisel. Siiski, enamus kliinilisi uuriguid ei ole andnud oodatud tulemusi.

Südame ja veresoonkonna (kardiovaskulaarne) haigused

On laialt levinud teadmine, et puu-ja juurviljade rohke söömine vähendab kardiovaskulaarsete haiguste ja osade vähkkasvajate teket. Järjest rohkem on tõendeid, et täisteratooted pakuvad kaitset mõlema haiguse vastu, kuid ei ole kindlaks tehtud, et see on just antioksüdantide sisalduse tõttu. Ka pähklid annavad kaitset kardiovaskulaarse haiguse vastu ning see on rasvade, mineraalide ja aminohappe arginiini tõttu, mida leidub pähklite valgus rohkelt.

Punase veini puhul on samuti leidnud kinnitust kaitsev toime haiguse vastu, kuid suured kogused kaotavad selle mõju. Samas ei ole piisavalt tõendeid, kas see on alkoholi võimest tõsta hea kolesterooli taset või antioksüdantidest. Karsklased ei peaks alkoholi tarbima hakkama, kuna pole piisavalt tõendeid.

Mitmed uuringud üritavad selgitada tumeda šokolaadi kasulikkust. Siiski ollakse nõus, et puu- ja juurviljad on targemad valikud, kuna viimase antioksüdandid tulevad ilma šokolaadis leiduva rasva ja kilodžaulideta.

Vähkkasvajad

Uuringud jätkuvad, et tuvastada erinevate toitude võimalikke kaitsvaid toimeid vähkkasvaja vastu, muuhulgas vürtsid, ravimtaimed, tee, puu- ja juurviljad ning oliiviõlis leiduvad antioksüdandid. Viimased uuringud ei toeta antioksüdantide toidulisandeid, kuid puu-ja juurviljade rohke tarbimine on andnud tulemusi. On mure võimalike negatiivsete mõjude pärast kui võtta rohkelt antioksüdantide toidulisandeid ja keemiaravi ravimeid, mis kasutavad vabu radikaale hävitamaks vähirakke.

Maakula (kollatähn) degeneratsioon

On loodetud positiivseid tulemusi, kui on uuritud teatud antioksüdantide toimet maakula ehk kollatähni (peamine põhjus, miks vanad inimesed pimedaks jäävad) puhul. Osad uuringud esialgu viitasid, et kindlad antioksüdandi toidulisandid hoidsid ära haiguse edasiarengu, teised uuringud leidsid, et rohkem kasu on puu-ja juurviljadest, mis on antioksüdantide luteiini ja zeaksantiini rikkad. Munavalge on samuti rikas nende ühendite poolest. Hiljutine uuring ei tuvastanud vitamiin E, beeta-karoteeni ega antioksüdantide toidulisandite kasu kollatähni ravis.

Immuunsüsteem

Sagedased väited viitavad antioksüdantide kasust immuunsüsteemile, kuid tegelikult pole tõendeid selle kohta.

Vananemisvastane

Paljud inimesed huvituvad antioksüdantidest nende vananemisvastase potentsiaali pärast. Kuna organism toodab vähem antioksüdante vanemas eas, siis vähesed kahtlevad toitainete kasutegurites. Samas pole tõendeid, et antioksüdandid vähendavad hallide juuste või kortsude teket.

Hoolitse enda eest suurte antioksüdantide kogustega?

Antioksüdandid võivad käituda erinevalt sõltuvalt kogusest ja keskkonnast. Mõned laboratoorsed uuringud on näidanud, et osad antioksüdandid (kaasa arvatud mineraalained, mida keha kasutab ise antioksüdantide tootmiseks) võivad suurte koguste korral muutuda pro-oksüdantideks, mis võivad DNA-d kahjustada.

Mitmed uuringud ei ole tuvastanud piisavalt tõendeid, et toetada antioksüdantide toidulisandeid, samas väga paljud uuringud soovitavad suurendada antioksüdantiderikaste puu- ja juurviljade ning täisteratoodete tarbimist. Kui ei söö piisavalt puu- ja juurvilju, siis on soovitus tarbida lisaks antioksüdantide toidulisandeid.

K&M Pharma e-poes on saadaval antioksüdantide kompleks.

Allikas: http://www.mydr.com.au/nutrition-weight/antioxidants-their-role-in-health