Pilt on illustratiivneFoto: ALDO LUUD
Hea nõu
22. oktoober 2015, 13:09

Lugu ilmus esmakordselt 2011. aasta Tervis Plussis.

Kiire abi käeulatuses - mida oleks vaja?

Lõikasin näppu, kus on plaaster? Kas tõesti pole kodus mitte midagi, millega veritsevat sõrme siduda!?

Karbike esmaabivahendeid peaks olema igas kodus käepärast. Ka autoapteek ei täida ennast ise – sedagi tuleks vahetevahel täiendada-uuendada, et oleks esmaabitarbeid vajadusel jälle võtta. Võib osta ka asjatundjate komplekteeritud autoapteegi. Neid on saada nii hädavajaliku kui ka täiuslikuma sisuga ning väiksema või suurema autoseltskonna tarvis.

Ka olemasolev esmaabikarp vajab aeg-ajalt ülevaatamist, et aegunud asjad ära visata ja õigel ajal värskemate vastu välja vahetada. Säilivusaja ületanud plaastrid ei kinnitu nahale korralikult ning puhastusvahendid kaotavad toime. Aegunud valuvaigistid ja allergiapreparaadid muutuvad kasutuks, sest ei täida enam oma ülesannet.

Kõige sagedamini läheb koduses esmaabis vaja mõnd universaalset haavapuhastusvahendit ning plaastreid ja sidet kriimustuste ja haavakeste sidumiseks. Plaastreid on vaja ka ärahõõrutud pöidade tohterdamiseks ja kaitsmiseks. Neid nagu sidumisvahendeidki on apteegis müügil suures valikus, eri laiuse ja suurusega ning mitmeti kinnitatavaid. On isegi haavale pihustatavaid plaastreid ning tattoona silmailu pakkuvaid haavakatteid. Kõige ökonoomsem on osta hea kvaliteediga elastne lintplaaster, mida saab lõigata täpselt nii palju, kui parajasti vaja.

Kel sageli probleeme kõhugaasidega, võiks koju varuda mõne niisuguse preparaadi, mis aitab nimetatud vaevusi leevendada. Kui on kalduvusi allergia tekkeks, peaks koduapteeki kindlasti mõne allergiavastase rohu ostma. Seda on hea võtta heinanohu või silmade sügeluse korral või näiteks siis, kui loomaallergikul seisab ees külaskäik lemmiklooma pidava sõbra juurde.

Koduapteegis peaks kindlasti olema ka mõni palavikurohi ja valuvaigisti. Kui palavik on juba liiga kõrgele tõusnud või peavalu käes, on hilja hakata apteeki abi järele minema. Apteek ei pruugi siis enam lahtigi olla.

Raskema trauma korral tuleb helistada hädaabinumbril 112.