Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
2. november 2015, 17:13

Lugu ilmus esmakordselt 2011. aasta Tervis Plussis.

Üheksavägine aitab nahahädade vastu (2)

Nahahädade ja põletike korral võib abi leida üheksavägisest. See uhke taim mõjub ka rahustavalt ja valuvaigistavalt.

Üheksavägine kuulub hiigelsuurde üheksavägiste perekonda Verbascum, millel on üle 200 esindaja. Neid leidub kõikjal Euroopas, Aasias ja Põhja-Aafrikas. Verbascum thapsus kasvab kogu Euroopa ja Põhja-Ameerika parasvöötmepiirkonnas ning koguni Himaalaja mäestikus.

Vanasti hinnati kuivatatud üheksavägise varretükke tulehakatisena, sest karvane vars süttis hõlpsasti. Üheksavägist söödeti kariloomadele, et kaitsta neid kopsuhaiguste eest. 19. sajandil kogus taim tuntust aiataimena, mida tarvitati eeskätt köhasiirupi valmistamiseks ning ka üldtugevdava vahendina kopsuhaigustest taastumise ajal.

Üheksavägine on 160 cm kõrguseks kasvav kaheaastane rohttaim. Püstine vars on tihedalt lehistunud. Lehed on hallikasrohelised, pehmed ja viltjad. Esimesel aastal kasvatab taim juurmistest lehtedest kodariku. Need lehed on kõige pehmemad, lausa sametised. Õisik on tähkjas ja tihe, õied kollased. Üheksavägine kasvab looduslikult lagedatel ja liivastel kohtadel, teeservadel, nõlvadel, kruusakarjääride ääres. Sageli kasvatatakse seda ravim- ja ilutaimena aedades.

Ravimtaimena kogutakse üheksavägise õisi, õitsemisperioodil lausa iga päev, sest iga õie eluiga ongi vaid üks päev. Kuivatatakse hoolikalt (temperatuuril mitte üle 40 ºC), et õis säilitaks oma kuldkollase värvuse. Rahvameditsiinis kasutatakse ka üheksavägise juurt ja lehti.

Kasutamine

Üheksavägisel on rögalahtistav, põletikuvastane ja haavu parandav mõju. Kasutatakse ka mao-, soole-, neeru- ja põrnapõletike, põiekivide ja podagra korral. Taimel on diureetiline ehk uriinieritust suurendav toime. Üheksavägine mõjub ka rahustavalt ja valuvaigistavalt. Taime tarvitatakse nahavigastuste, haavandite, ekseemide ja ohatiste raviks. Naistel on soovitatud nii raseduse ajal kui ka pärast sünnitust juua üheksavägise teed. See tugevdab immuunsüsteemi. Tee on meeldiva maitsega.

Tõmmis. Võta üks teelusikatäis õisi, lisa klaas keevat vett ja lase 20 minutit tõmmata. Kurna. Juuakse soojalt külmetuse korral.

Tinktuur. Võta supilusikatäis õisi, lisa 100 grammi viina ja lase pool kuud soojas tõmmata. Tinktuur mõjub rahustavalt ja valuvaigistavalt südamevalu või halva enesetunde korral. Võetakse korraga 20 tilka veega lahjendatult.

Tööstuslikult toodetakse tablette, ürdiõli ja köhamikstuuri.

Kasvatamine

Üheksavägine pole mulla suhtes eriti nõudlik, sobib tavaline aiamuld. Kasvukoht peab olema päikesepaisteline ja tuulte eest kaitstud, muidu varisevad õied. Seeme külvatakse aprilli esimesel poolel kasvuhoonesse külvikasti. Kuna seeme on väga väike, siis külvist mullaga ei kaeta. Seeme vajutatakse kergelt mulla sisse. Välja istutatakse taimed reavahega 1 m, taimede vahe 50 cm. Teisel aastal, kui taim õitseb, külvab ta tavaliselt end juba ise.