Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
20. oktoober 2015, 16:15

Lugu ilmus esmakordselt 2012. aasta Tervis Plussis.

Põletik kimbutab partnereid

Kui Tartu Ülikooli kliinikumi meestekliiniku arst Margus Punab diagnoosib mehel suguteedes põletiku, palub ta naisel günekoloogi juurde minna. Enamasti tuleb ühe osapoole hädade ravimiseks lahti saada ka teise põletikust.

Kas kuse-sugutrakti põletike kohta võib öelda, et need on sugulisel teel levivad haigused?

Igal inimesel on suguteedes oma, aja jooksul üsna kindlalt välja kujunenud mikroobide kooslus, mis tasakaaluolukorras osaleb meie keha kaitsmisel võõrmõjude eest. Kuse-sugutrakti põletikud tekivad siis, kui see tasakaal mingil põhjusel suuresti paigast ära nihkub. Naise organism on oma hormonaalsete kõikumiste tõttu keerukam, kuid meestel on sugutrakti mikrofloora tasakaalu olulisimaks mõjuriks just seksuaalkontaktid. Seega on enamiku mehe suguteede põletike korral tegu sugulisel teel levivate haigustega.

Nii on umbes 80–90% meestekliinikus diagnoositud eesnaha- ja peenisepeapõletikest tingitud partneri tupepõletikest. Ülejäänud juhtudel on põhjustajaks suguhaiguseks klassifitseeruv genitaalherpes või papilloomiviirus. Vahel võivad peenisepeapõletikku põhjustada ka kusiti- ja eesnäärmepõletikud. Peenisepeapõletiku teket soodustab ka kõrge vere suhkrutase. Nii diagnoosime meestekliinikus sedalaadi kaebustega meestel igal aastal 5–10 esmast suhkruhaiguse juhtu.

Kusitipõletiku korral on haigus saadud sugulisel teel samuti umbes 90%-l juhtudest. Ülejäänud juhtudel võib haigusnähtude taga olla eesnäärmepõletiku ägenemisfaas.

Eesnäärmepõletik on märksa keerulisem haigus. Eesnääre on mehe kuse-sugutrakti kaitseorgan ja põletiku tekkeks seal on vaja kas väga ägedat või tüüpilisemana pikemaajalist välisärritajate mõju, mis aja jooksul kurnab loomuliku kaitsevõime ja loob võimaluse põletiku tungimiseks eesnäärmesse. Kõiki põhjusi on haiguse aeglase arengu tõttu raske välja tuua, kuid selged riskitegurid on pikemat aega ravimata jäänud või korduvad suguhaigused, paralleelsed seksuaalsuhted, partnerite kuse-sugutrakti kroonilised põletikud, aga ka korduvad keha alajahtumised.

Millised on nende põletike sümptomid?

Eesnaha- ja peenisepõletiku üheks tüüpiliseks nähuks on eesnaha punetus, sügelus või ka üksnes ebamugavustunne. Harvem tekib mädane või lihtsalt rohke valge eritis.

Kusitipõletiku korral on põhiline mure valkjaskollakas eritis kusetorust, harva ka “okastraaditunne” urineerimisel. Võib kaasneda ebamugavustunne urineerimise alguses ja lõpus ning sagenenud urineerimine. Kergematel juhtudel piirduvad haigusnähud kusitiotsa punetuse või selle tavapärasest suurema niiskusega.

Eesnäärmepõletiku tüüpilised sümptomid on urineerimishäired – ebamugavustunne, järeltilkumine, kusejoa nõrgenemine, öine urineerimine ja pakiline urineerimisvajadus –, sageli kaasnevad alakehavalud ja valu seemnepurske või urineerimise ajal. Oluline on teada, et tänapäeval kipub enamik suguhaigusi kulgema minimaalsete vaevustega või täiesti ilma vaevusteta.

Kõik need haigused on suure tõenäosusega seotud partneriga, ei ole mõtet tegelda ainult ühe osapoolega, vaid tuleb uurida ja ravida perekonda tervikuna.

Kas haigestumiseks piisab ühest kontaktist põletikukandjaga või tekib põletik korduva ärrituse tagajärjel?

Kui naisel on tupepõletik, siis eesnahapõletiku nähud tekivad pärast seksi peaaegu kõigil meestel. Esimeste kontaktide puhul taanduvad sümptomid iseenesest mõne päeva jooksul. Kui peenis pärast seksi ära pesta, ei pruugi põletik üldse väljenduda või ilmneb see leebemas vormis. Kui aga naise probleemid ei taandu ja seksuaalelu jätkub, kujuneb varem või hiljem välja krooniline põletik.

Ma näen vastuvõtul väga palju eesnaha kroonilise põletiku nähtudega mehi: enam suurt ärritust ei tunta, aga nahk hakkab peenisepeal muutuma valkjamaks ja tihedamaks. Kui naisel on pikka aega olnud põletikud ja mehe sugutrakt saab kroonilise ärrituse osaliseks, siis aja jooksul võib tekkida eesnäärmepõletik.

Eesnääre on mehe kuse-sugutrakti kaitseorgan ja kui seda pikka aega n-ö stressi all hoida, siis mingil hetkel murtakse kaitsebarjäär läbi ja samad mikroobid, mis on naise organismis probleeme valmistanud, põhjustavad ka eesnäärmepõletiku.

Mis veel võib põletikke põhjustada?

Eesnahapõletike taga võivad olla ka hügieeniprobleemid. Kui ma 1990ndatel alustasin, oli tihti probleemiks, et mehed ei pesnud ennast ja sellest tulid põletikud. Nüüd aga pestakse ennast sageli liiga palju ja kasutatakse selleks väga tugevatoimelisi aineid. Ka see võib põletikke tekitada. Optimaalne on pesta eesnahka kaks korda päevas, üks kord nn leebe seebiga ja teine kord lihtsalt loputada sooja veega. Leebe seep on selline, mis nahka ei kuivata.

Ka võib teatud seksuaalkäitumine soodustada põletike teket. Eesnahapõletiku ja kusitipõletiku riskitegur on kaitsevahendita anaalseks. Eesnäärmepõletiku korral on mõnikord ohtlik ka oraalseks, sest selle käigus puututakse kokku teist tüüpi mikroobidega, mille kontrollimisega vähenenud kaitsevõimega sugutrakt ei pruugi väga hästi hakkama saada.

Eesnäärmepõletiku teket soodustab kindlasti ka keha sage alajahtumine ja tõsine külmetamine. Näiteks on minu patsientide hulgas palju külmetamisohuga seotud spordialade – ujumine, orienteerumine, jalgrattasõit, purjetamine, veematkamine – harrastajaid.

Praegu uuritakse meestekliinikus geneetilise eelsoodumuse rolli.

Milline on teie ravitaktika põletike korral? Püüate ikka partneri ka arsti juurde saata?

100% krooniliste sugutrakti põletikega patsientidest saab minult saatekirja naistearstile, et kontrollida partnerit põletike suhtes, ja vähemalt pooltel kordadel on naistel ka probleeme leitud.

Kui rääkida mehe põletike mõjust naise organismile, siis võib öelda, et kui tupepõletik, emaka­kaelapõletik või ka põiepõletik tekib pärast kaitsevahendita seksuaalvahekorda, siis see on peaaegu alati seotud mehe (kroonilise) põletikuga. Jutud spermaallergiast on petujutt, enamasti on seal taga ikka mehe sugutrakti põletik või lihtsalt mikroobse koosluse tasakaalunihe.

Enamasti pole õnneks tegu suguhaigusega, vaid lihtsalt kroonilise põletikuga. Soovitan sellistel juhtudel nn bioloogilist testi – kui preservatiiviga seksi järel probleeme ei teki, muidu aga küll, siis tuleks mehel arsti juurde tulla.

Kui mingi põletik on juba välja kujunenud, siis on väga raske öelda, kellest see alguse sai. Näiteks kui eesnäärmepõletikuga mehe naisel on tupekeskkonnas muutused, siis on raske kindlaks teha, kas naise probleem on põhjus või hoopis tagajärg. Tulemusliku ravi jaoks tuleb tegelda üheaegselt nii naise kui ka mehega.

Kuidas põletikke ravitakse?

Kui leiame suguhaiguse, siis ma enamasti kirjutan kohe ravimid ka partneri(te)le, aga kui on tegu kroonilise põletikuga, siis nii ei saa. Me peame kindlalt teadma, kas teisel osapoolel on probleeme. Kirjutan saatekirja, et partnerit on vaja kontrollida, ja palun partneri uuringu tulemused järgmine kord kaasa võtta.

Eesnäärmepõletik on diagnoosimismomendiks pea alati juba pikka aega kestnud, seega enamasti krooniline haigus. Põletiku tekkest vaevuste ilmumiseni võib kuluda kuid, sageli koguni aastaid. Kui tekivad kaebused, pole enam tegu värske põletikuga, vaid juba kroonilisega. Mul on olnud ainult mõned juhud, kui eesnäärmepõletikku on olnud võimalik välja ravida paarikümne päevaga. Tavaliselt võtab see vähemalt paar kuud, harvem üle poole aasta.

Kasutatakse antibiootikume, põletikuvastaseid aineid, eesnäärme ja põiekaela lihaskonna toonust mõjutavaid ravimeid. Kui põletik on lõpuks kontrolli alla saadud, siis on tähtis tugevdada eesnäärme kaitsevõimet. Selleks kasutatakse ka käsimüügiravimeid – mineraalaineid ja vitamiine.

Eesnahapõletik on enamasti kerge haigus. Värskemate põletike ravi kestab 3–5 päeva, ja kõik nähud on kadunud. Ravi tulemuslikkus kaugemas plaanis on 90% seotud partneriga. Kui ka partner terveks saab, siis on probleemid lahenenud ja enamasti ei kordu. Aga kui tekkinud on juba nahamuutused, siis kestab ravi kuu-kaks. Ravitakse enamasti põletikuvastaste kreemidega.

Sugutrakti põletike ravi ja hilisema vältimise puhul on tähtis, et mees saaks aru, milles seisnevad riskitegurid. Üheks oluliseks ohuteguriks on paralleelsuhted. Kui on mitu partnerit ja preservatiivi ei kasutata, siis peaaegu alati kaasnevad sellega põletikuprobleemid. Miks? Igal inimesel on unikaalne mikroobide kooslus, pikemaajalise partnersuhte korral kohanetakse mikroobidega, aga kui lisandub kolmas osapool, siis läheb tasakaal paigast ära.

Mida väljaravimata põletikud tervisega teevad?

Eesnahapõletiku korral tekivad nahamuutused. Kui nahk on juba muutunud valgeks ja tihkeks, siis on ravi tulemuslikkus umbes 70%. Ülejäänutel on vaja eesnahk või selle kahjustunud osa eemaldada.

Kroonilised kusitipõletikud on ohuks partnerile ning peaaegu alati viivad need eesnäärmepõletikuni.

Eesnäärmepõletik kulgeb esimestel aastatel suhteliselt minimaalsete nähtudega, ainsaks sümptomiks võivadki olla partneri vooluse suurenemine pärast seksi, põiepõletikud. Aga varem või hiljem tekivad ikkagi urineerimishäired, valud või ebamugavustunne alakõhu ja vaagna piirkonnas. Viimase viie aasta uuringud näitavad, et eesnäärmepõletik on väga suur eesnäärme­vähi riskitegur.

Sugutrakti põletikud soodustavad viljatust. Kui mehel on krooniline põletikukolle ja partner saab kogu aeg põletikuärrituse, võib see kahjustada emakat või muna­juhasid. Aga põletik võib ahendada ka meeste suguteid – spermatosoidide läbipääs halveneb.

Meie uuringud on näidanud, et raseduse varajased katkemised võivad olla seotud sugutrakti põletikega. Samuti on meie uuringutes selgunud, et eesnäärmepõletik tõstab kogu organismis oksüdatiivse stressi taset ja võib seega olla vägagi oluline südame-veresoonkonnahaiguste riskitegur.