Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
27. oktoober 2015, 17:22

Lugu ilmus esmakordselt 2012. aasta Tervis Plussis.

Lümfimassaaž aitab liikuma

Taastumine traumast või operatsioonist võib võtta aastaid ning liikumine jäädagi vaevaliseks. Lümfimassaaž ja igapäevane võimlemine kiirendavad aga paranemist mitu korda.

Euroopale tutvustas lümfimassaaži Prantsuse Rivierale Cannes’i kolinud taani abielupaar dr Emil ja Ester Vodder. Laiema avalikkuse ette tõid nad selle aastal 1936 rahvusvahelisel ilu- ja tervisemessil Pariisis. Osa lümfimassaaži võtteid on aga pärit üsna iidsetest aegadest, nagu klassikaline massaažki. Eestisse jõudis lümfimassaaž 90ndate teises pooles, õpetama hakati seda kümmekond aastat tagasi.

Lümfimassaaž erineb klassikalisest massaažist nii võtete, tugevuse kui ka tempo poolest. See on väga palju aeglasem, sügavus peaaegu puudub, sest lümfiteed on pindmised, nahakihis. Lümfisõlmed asuvad nii nahakihis kui ka sügavamal, kõige selgemini tunneb neid valusa kurgu korral, mil need annavad endast märku kurgu all ja kaelal. Valulikke lümfisõlmi masseerida ei tohi.

Massaaž aitab taastuda

Lümfisõlmede ülesanne on hävitada baktereid, tugevdada immuunsüsteemi, filtreerida kehast kahjulikke aineid, juhtida vedelikku organismis ja aeglustada lümfivoolu. Ühes ööpäevas valgub lümfisüsteemist verre umbes 2 liitrit lümfi. Kui lümfisüsteemi töö on haiguse või trauma tõttu häiritud ning vedeliku teekond kehas takistatud, tekivad tursed.

Lümfimassaaž parandab aine­vahetust, paneb kudedes seisma jäänud koevedeliku uuesti liikuma, vähendades näiteks kaasasündinud, pärast traumat või teadmata põhjustel tekkinud turseid. Lümfisüsteem on vahel n-ö laisk ning lümfimassaaž treenib lümfisooni, -kapillaaristikku ja -sõlmi, ergutab neid uuesti tööle hakkama.

Massaaži alustataksegi kaela lümfisõlmede n-ö avamisega, kuna seal asub lümfisüsteemi keskus, sealt edasi suundutakse massaažiga vajalikku piirkonda, käe või jala juurde.

Lümfimassaaži ja spordimassaaži ühine jõud on suureks abiks ka sportlaste taastumisel. Selleks avatakse esmalt lümfisõlmed ning jätkatakse spordimassaažiga. Nii kiirendatakse taastumisprotsessi, taastumine on aga spordi juures kõige olulisem. Enim kasutatakse lümfimassaaži aga pärast traumasid ja operatsioone.

Tõhus abi vähist paranejatele

Vähist paranevatele patsientidele, kellel on eemaldatud ka lümfisõlmed, on abiks lümfiteraapia. Kui lümfisõlmede kõrvaldamisega on häiritud vedeliku liikumine kehas ning tekivad tursed, võivad need ajapikku muutuda nii suureks, et näiteks kahjustatud käsi võib olla teisest 3–4 korda suurem. Ka elevantsustõbi on seotud just lümfisüsteemi häiretega.

Lümfiteraapia eesmärk on juhtida vedelik teistesse, tervetesse lümfisõlmedesse uusi kanaleid pidi. Lümfisüsteem on nii kavalalt ehitatud, et lümfivedeliku jaoks on alati olemas varuteed – et vedelik sealtkaudu liikuma hakkaks, on tarvis seda kehapiirkonda lümfimassaažiga ergutada.

Pärast lümfimassaaži tõmmatakse käele või jalale eriline sukk, selle ümber pehmendus ning spetsiaalne veniv side (mitte tavaline elastikside!), mis takistab lümfivedelikul traumeeritud kohta uuesti turset tekitamast. Kindlasti tuleb patsiendil teha ka võimlemisharjutusi, et vedelik paremini liikuma pääseks ning liikumisvõime taastuks.

Teraapia toimub iga päev, kuni tervislik seisund stabiliseerub, sidet tuleb kanda terve ööpäev kuni järgmise teraapiaseansini.

Hea abivahend massaažile on ka kinesioteipimine. Pärast operatsiooni kehale paigutatud teip tõstab pisut nahka nii, et lümfivedelik pääseb lihtsamini liikvele ning turse kaob rutem.

Riiklik meditsiinisüsteem pole lümfimassaaži veel päriselt omaks võtnud – lümfimassaaži ajalugu Eestis on esialgu lühike ning infot selle kohta vähe. Ent massöörid hindavad lümfimassaaži kõrgelt. Nii jõuavadki trauma või operatsiooni läbi teinud lümfimassaažini pigem massööride kui arstide kaudu.

Lümfimassaaži vastunäidustused:
* Halvaloomulised kasvajad
* Akuutsed põletikud
* Roospõletik
* Südamepuudulikkus
* Väljakujunenud hüpotoonia
* Äge tromboos
* Seletamatud nahamuutused

Osalised vastunäidustused kaelapiirkonnas:
* Väljakujunenud arütmia
* Kilpnäärme ületalitlus
* Unearteri sündroom
* Väljakujunenud siinusbradükardia

Osalised vastunäidustused kõhupiirkonnas:
* Akuutsed haigestumised kõhu­piirkonnas
* Jämesoolepõletikud
* Seletamatud valud
* Menstruatsioon
* Rasedus
* Spastiline obstipatsioon (kõhukinnisus)

Lümfimassaaž aitab, kui on:
* Tursed
* Reumaatilised haigused
* Sudecki sündroom ehk traumajärgne luuhõrenemine
* Plastiliste operatsioonide eel- ja järelravi
* Trauma- ja operatsioonijärgne ravi
* Nõrk immuunsüsteem
* Rosaatsea
* Akne
* Näo- ja silmatursed
* Armkude
* Rasedusaegsed tursed
* Lipidoos, lipoödeemid
* Migreen
* Kroonilised lümfi äravoolu häired
* Vähkkasvajate järgne ravi
* Roospõletiku järgne ravi
Allikas: M. I. Massaažikool, loengukonspekt “Lümfimassaaž”, Raili Raik