Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
12. november 2015, 09:20

Artikkel ilmus esmakordselt 2012. aasta augustikuu Tervis Plussis.

Üks küsimus: kas alkohol kahjustab sportlast?

Mida teevad sportlase organismis alkohol ja õlu? Miks sportlased treeningperioodil ei joo?

Kristjan Port (õppejõud): Hoolimata alkoholi energiarikkusest ja kehalise töö energiakulust, on nende kokkusobivus probleemne. Lisaks mõjub alkohol kesknärvisüsteemile, maksa, lihaste ja rasvkoe ainevahetusele ning hormonaalsüsteemile.

Julguse ja lõdvestumise edendamise kõrval pärsib alkohol vere suhkrutaset, süsivesikute ainevahetust maksas ja nende kättesaadavust lihastööks. Lisaks häirub rasvade kasutamine ja langeb olulise ülesehitava hormooni testosterooni tootmine.

Seetõttu on alkoholil tervikuna negatiivne mõju nii töövõimele kui pingutuse järgsele taastumisele ja see kuulub nn ergolüütiliste ehk töövõimet pärssivate tegurite hulka.

Vastupidi soovitule kiirendab alkohol vee eemaldamist organismist. Järelikult kui õlu kustutab janu ja parandab tuju ka pärast kurnavat füüsilist pingutust, kaotab organism hädavajalikku vett, mis muudab taastumise aeglasemaks ja vähendab järgmise treeningu tõhusust.

Samas ei tasu unustada alkoholi olulist ja mitme tuhande aasta pikkust rolli inimkultuuris. Juhul kui domineeriksid ainult pahed, oleksime ju alkoholist ammu lahti ütelnud. Alkohoolsetes jookides leidub mitmeid soodsaid faktoreid, sealhulgas ka tervisele, aga neid peab vaatama sportlikust töövõimest eraldi.