Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
29. oktoober 2015, 13:30

Artikkel ilmus esmakordselt 2012. aasta augustikuu Tervis Plussis.

Piinlikud hetked duširuumis - mida teha? (6)

Võõraste juuresolekul end alasti võtta on nagunii veidi kõhe. Vahel aga teeb häbitunne oma keha pärast ujulas või pärast trenni duši all käimise suisa piinarikkaks – need pilgud, kirjutavad Reeli Maasikamäe ja Madis Veskimägi, Tõstamaa tervisekeskuse perearst. 

Vahel liigitavad inimesed haigusi soliidseteks ja mittesoliidseteks. Soliidsed tõved on paljude arvates südame- ja liigesehaigused, vähemsoliidsed aga naha- ja suguhaigused.

Arsti jaoks on ülesanne nr 1 leida parim ravi. Pole vahet, kas haigus on silmaga nähtav ja ohustab elu või asub hoopis keha sügavuses, lõhnab pahasti või häirib elukvaliteeti. Igale probleemile püüavad arstid leida parima lahenduse ja anda soovitused ennetuseks.

Esimene samm murest vabanemiseks on suruda maha valehäbi ja minna arsti vastuvõtule. Kuid vahel ei paku meditsiin loodetud abi – leevendus on ajutine ja patsient päris terveks ei saa. Siis tuleb kasuks oskus muuta oma suhtumist probleemi, olla sellest üle ja mitte põdeda, et saaks elada ilma hirmudeta ja mitte vaevelda ettekujutuste küüsis.

Oma piinlikku muret kurdavad seitse inimest. Neile vastab perearst. 

Mu rindadel kasvavad karvad 

Teismelisena panin tähele, et rindade vahel on tumedaid karvakesi. See häiris mind ja valu trotsides kitkusin need välja. Aastaid hiljem tekkisid udemete kõrvale ka tugevamad tumedad karvad ja neid hakkas tulema ka nibudele. Jälgin piinlikult, et enne randa, ujulasse või trenni minekut oleksid rinnakarvad viimseni kitkutud. Kui ma neid välja ei tõmbaks, oleks mu rind nagu vähese karvakasvuga mehel! Kadri (27)

Madis Veskimägi: Tegemist on seisundiga, mida arstid nimetavad virilismiks, maakeeles mehelikuks karvakasvuks naisel. Selle põhjuseks on mees- ja naissuguhormoonide tasakaalu häire või karvanääpsude suurenenud tundlikkus meessuguhormooni suhtes. Kõlab veidi kahtlaselt, kuid see on tavaline, et ka tervel naisel võib kehas leiduda vähesel määral vastassugupoole hormoone. Arst peab välja selgitama nende sisalduse ja põhjused, millega võib kaasneda vastava hormooni hulga suurenemine. Siis saab rääkida ka ravist – kas mõjutatakse põhjust, mis on suurendanud meessuguhormoonide taset, või antakse antiandrogeense toimega ravimeid.

Võib aga juhtuda, et naise kehas puudub haiguslik karvakasvu põhjus. Siis on tegemist kosmeetilise probleemiga. Abiks on püüd muuta oma suhtumist, psühhoteraapia, häirivate karvakeste eemaldamine epileerimisega, jumestavad kreemid jm. 

Jalgevahe hõõrdub marraskile 

Olen veidi ülekaaluline ja kõndides käivad reie siseküljed tihedalt vastu teineteist. Suvel higistan palju, ja kuigi kannan õhukesi pükse, higistavad ka kintsud. Ma lausa tunnen, kuidas higised reie siseküljed teineteise külge kinni tahavad kleepuda ja sedasi nahka hõõruvad. Tulemuseks on punetavad ja tulitavad, kohati sinakad vistrikulised ja marraskil kintsud. Kõige jubedam on vaatepilt kubemepiirkonnas, kus kintsud kõige tihedamalt kokku käivad. Vihkan duširuumi uurivaid, samas jälestavaid pilke. Kalle (35)

Madis Veskimägi: Et teada saada ülekaalu tõsidus, peaks välja arvutama kehamassiindeksi. Seda tehakse valemiga kehakaal jagatud pikkuse (sentimeetrites) ruuduga. Normväärtus on üsna lai: 19–25. Tulemus 25–30 tähendab ülekaalu. Kehamassiindeks üle 30 on tunnistus rasvtõvest. Selle ravi hõlmab nii tervislikku toiduvalikut kui ka liikumist.

Kõige tähtsam on mitte nälgida ja vahetada suure kalorsusega toidud (saiakesed, maiustused, hamburgerid ja muu rasvane) madalama kalorsusega toitude vastu. Üksikjuhtudel aitab ka bariaatriline kirurgia.

Reite hõõrdumist saab vähendada sobiva pesu kandmisega, näiteks libedast materjalist reitele liibuvad, kuid õhku läbilaskvad püksid, sarnased jooksu- ja rattasõidupükstele. Abiks on nahahooldus puudrite ja salvidega. Üllatavalt tõhus on ka pesemine lasteseebiga. 

Vistrikud reitel ja tagumikul 

Ma ei tea, millest mu reite ees- ja tagakülgedele ja tagumikule tekivad vistrikud. Need on väiksed lillakaspunased, vahel on tipus väike mädane otsake. Mõnikord on vistrikud tagumikul aga suured, põletikulised ja näevad eriti koledad välja. Kuigi elan oma elukaaslasega juba pikalt koos, häbenen siiani saunas tema poole seljaga olla. Erki (32)

Madis Veskimägi: Kirjelduse järgi on see naha mädapõletiku üks vorm. Vajalik võib olla pikem antibakteriaalne ravi ning punnidega piirkonna ravi antibakteriaalse salviga. Kindlasti peab kontrollima veresuhkrut. Ravi määrab arst. 

Ummistunud poorid seljal 

Kuigi olen täiskasvanud, pole ma lahti saanud tavaliselt teismeliste mureks peetavatest punnidest seljal. Punne on palju, need on põletikus ja mädased. Need on nii koledad, et lahtise seljaga pluuse või kleite ma kanda ei saa. Kui nahk on eriti ebapuhas, väldin ujulasse või spaasse minemist. Riina (40)

Madis Veskimägi: Ka see võib kirjelduse järgi olla naha mädapõletiku üks vorm. Aknet võib esineda ka 40. aastates. Sellel võib olla hulk, eeskätt hormonaalseid põhjusi. Kindlasti peab minema arsti juurde. 

Pärast trenni jalad haisevad 

Vahetan sageli jalanõusid, olen katsetanud spreisid, geele, deodorante, spetsiaalseid sokke – kõike, mida olen osanud. Jalad higistavad ja haisevad ikkagi kohutavalt. Vahel häirib see mul lausa tööle keskendumist. Kuna töötan kontoris, kardan, et ka teised tunnevad seda. Pärast trenni on tossude lõhnabukett eriti mitmekesine. Üritan vältida väga populaarseid trenniaegu, et ma ei peaks teistega kõrvuti sokke ja tosse jalast võtma. Näen, et lehk ajab teistel südame pahaks. Karmen (20)

Madis Veskimägi: Tegu võib olla ravi vajava nahaseenega. Hindama peaks nahka varbavahedes, eriti 4. ja 5. varba vahel, ja taldadel.

Kui nahk on puhas, ilma kestenduse, märgumise ja punetava lööbeta, on nahaseen vähetõenäoline. Kui meditsiinilist probleemi ei ole, peab piirduma hoolduse, deodorantide, õhku läbilaskvate sokkide ja jalanõudega. Võiks kaaluda ka mõttemalli muutmist – äkki pole olukord nii hull. 

Rasv ja tselluliit puusadel 

Juba keskkoolis vormusid mu saleda ülakeha alla laiad, pehmed ja krobelise nahaaluse koega puusad. Mu tagumik ja kintsud kuuluksid võrreldes ülakehaga nagu teisele inimesele. Olen üritanud tselluliidistest puusadest lahti saada kreemide, trennide ja dieetidega, aga puusad ei muutu jõupingutustest hoolimata ja aastatega aina paisuvad, samal ajal kui ülakeha on normaalmõõdus. Häbenen oma tselluliidis alakeha. Päikest võtan koduaias, trennisaali asemel käin jooksmas ja teen lihasharjutusi kodus, rannas ujun õhtuti, kui teisi pole. Siiri (26)

Madis Veskimägi: Küllap kannatate suuresti põhjendamatute hirmude käes. Ilmselt on tegemist ka rasvumisega. Võiksite arvutada välja oma kehamassi-indeksi ja siis vastavalt tegutseda. Paras trenn, näiteks jalgrattasõit ja ujumine, aitab alakeha vormida meeldivamas suunas. Katsuge muuta ka suhtumist oma kehasse. Minu meelest on vormikad naised täitsa kenad! 

Jala- ja käenahk kestendab 

Põen psoriaasi. Üldiselt on nahk enam-vähem puhas, kuid aeg-ajalt on perioode, mil nahk kätel ja jalgadel on põletikus ja kestendab suurtel pindadel. Siis püsin nii palju kui võimalik kodus, kindlasti väldin spaasid ja ujulaid ning olukordi, kui peaksin pikemad riided seljast võtma. Kuigi nahahaigus ei nakka, ei tea paljud inimesed seda ja kardavad mind katsuda, minuga samas basseinis ujumisest rääkimata. Ester (34)

Madis Veskimägi: Psoriaasihaige on ühest hetkest alates oma haiguse parim tundja. Kindlasti on selge, kas tegu on haiguse kevad-suvise või sügis-talvise vormiga. Sellest sõltub ravi.

Enamik psoriaasivorme leevendub suvel, päikese käes. Sügis-talviseid vorme saab leevendada salvide, tablettide, süstide, UVB- või PUVA-raviga. Psoriaasihaige raviplaani peaks kindlasti kuuluma ka psühhoteraapia, et arendada oskust olla üle oma nahaprobleemist.