Foto: PantherMedia / Scanpix
Toiduuudised
21. oktoober 2015, 10:05

Sibulakoores leiduv aine võib aidata langetada vererõhku

Sibul on kasulik abimees sügisesel ja talvisel ajal, kuid võib pikemas perspektiivis aidata ka neid, kel on diagnoositud kõrgvererõhutõbi, selgub uuringust.

Saksamaa Bonni ülikooli teadlased korraldasid katse ülekaaluliste või rasvunud vabatahtlikega, kellest osal oli ühtlasi ka kõrge vererõhk, andes neile kas platseebot või siis sibulakoore ekstraktist valmistatud toidulisandeid. Kuigi tavalistele inimestele sibul olulist mõju ei avaldanud, parenes tervis neil, kel diagnoositud kõrgvererõhutõbi.

Katses osalejatel langes süstoolne ehk ülemine vererõhk keskmiselt 3,6 mmHg.

Sibula koores leiduv flavonoid ehk lõhna ja maitset andev värvaine – kvertsetiin – lõhustub kehas, mistõttu takistavad tekkinud kemikaalid kroonilist põletikku, mis põhjustab arterite tihenemist. Mille tagajärjel aga vererõhk täpselt langeb, ei ole teadlastele veel päris selge. Antioksüdanti kvertsetiin leidub nii sibulas, selleris, õunakoores, marjades kui tsitruselistes ja tees.

162 mg päevas kvertsetiiniga ekstrakti ületab Euroopa Liidu keskmise päevase koguse 10-15-kordselt.

Teadlased kirjutasid artiklis lisaks, et vererõhu langetamisel ei saa välistada ka teisi sibulakoores leiduvaid kasulikke aineid, ent neid praeguses uuringus ei uuritud.

Uuring ilmus ajakirjas British Journal of Nutrition.