Eakad

Vahemere dieet teeb aju viis aastat nooremaks 

Õhtuleht.ee, 22. oktoober 2015, 13:20
Foto: PantherMedia / Scanpix
Liharikas toidulaud paneb vanainimese aju kahanema, vahendas MedicalXpress New Yorgi Columbia ülikooli uurimust.

Ajakirjas Neurology ilmunud artikli põhjal on need 65-aastased ja vanemad inimesed, kes söövad rohkelt kala, aedvilju, puuvilju, teravilja ja oliiviõli, paremini kaitstud eakatel tekkiva aju atroofia ehk aju kõhetumise eest.

Yain Gu ja tema kaastöölised värbasid katseteks vabatahtlikke, kelle keskmine vanus oli 80 aastat. Kõik täitsid põhjaliku küsimustiku enda toitumisharjumuste kohta ning seejärel hinnati nende aju seisukorda ajukuvamise abil.

Rohkem liha söövatel inimestel oli aju rohkem kõhetunud. Need, kes sõid Vahemere dieedi reeglite järgi, oli aju atroofia väiksem. Vahe polnud siiski ülemäära suur, Gu sõnul tekivad sama suured muutused vananemisel ligikaudu viie aastaga.

Varem on niinimetatud Vahemere maade dieeti seostatud väiksema Alzheimeri tõve riskiga. 


Samal teemal

11. november 2015, 14:10
Ei mõista vanemas eas nalja või naerad kohatute asjade üle? See võib olla märk dementsusest
22. oktoober 2015, 09:35
Seitse olulist fakti oliiviõlist

TOIMETAJA

+372 5199 3733
sirje.maasikamae@ohtuleht.ee

TELLIMINE JA KOJUKANNE

+372 666 2233
tellimine@ohtulehtkirjastus.ee

REKLAAM JA KUULUTUSED

+372 614 4100
reklaam@ohtulehtkirjastus.ee