Foto: PantherMedia / Scanpix
Uudised
23. oktoober 2015, 13:12

Tuulised ilmad teevad naha karedaks - kuidas seda leevendada?

Kui käin tuulise ilmaga õues, on nahk pärast kare. Miks see nii on? Kas seda saab kuidagi ennetada/leevendada?

Vastab Kadri Sirkas, Südameapteegi proviisor: " Nahk koosneb mitmest kihist ning vajab elastsuse ja optimaalse niiskustasakaalu säilitamiseks oma koostisse nii vett kui lipiiide, mis veekadu reguleerivad. Nende sobiva omavahelise suhte korral täidab keha suurim organ edukalt mitmeid ülesandeid: kaitseb väliskeskkonna mõjutuste eest, reguleerib kehatemperatuuri, vahendab puute-, valu- ja temperatuuritundlikkust, sünteesib mõningaid aineid (nt vitamiin D), ladustab vett ja rasvasid.

Vee- ja lipiididesisaldust nahas mõjutavad vananemine, otsene kokkupuude ärritajatega, kuiv õhk, hormonaalsed muutused, toitumine, stress, liiga kuuma veega pesemine, osad ravimid ja haigused. Tuule mõjul aurustub vesi nahalt, muutes selle kuivaks ja karedaks. Seetõttu võivad vee baasil valmistatud kreemid nahale tuuliste ilmadega kasu asemel pigem kahju teha.

Ennetamiseks tasub esmalt üle vaadata toitumine. Kas menüü sisaldab piisavalt küllastumata rasvhappeid? Neid saab rasvastest kaladest, pähklitest, seemnetest, taimeõlidest, täisteratoodetest. Milline on päevane vedelikutarbimine? See peab olema 30 ml inimese kehakaalu kohta, kusjuures arvesse läheb ka toiduga saadud vedelik. Vähemalt viie peotäie erineva puu- ja köögivilja tarbimine rikastab nahka vajalike vitamiinide ja mineraalainetega. Mikrotoitainete ja veevajadus tõuseb suurenenud koormuse korral.

Vältima peaks liiga sagedast kätepesu ning kokkupuudet nahka ärritavate ainetega. Kui see on siiski vältimatu, kreemitada käsi regulaarselt. Välispidiselt tuleks kasutada õli baasil valmistatud nahamäärdeid, eelistatult salve. Sügavniisutuseks võiksid nad sisaldada uureat, laktaat- ja rasvhappeid, makadaamia-, argaania-. shea- või oliiviõli. Endale sobiva niisutaja leidmiseks küsida apteegist proovimiseks testreid."