Pariis. Pilt on illustratiivneFoto: LUDOVIC MARIN
Uudised
23. oktoober 2015, 17:23

Nanotehnoloogia terviseohud: Pariisis leiti laste kopsudest süsiniku nanotorukesi (2)

Prantsuse teadlased leidsid Pariisi laste kopsudest süsiniku nanotorukesi, vahendas New Scientist. Kunagi varem pole nanosüsinikku inimese kudedest leitud.

Tibatillukesed süsinikust nanotorukesed võivad sissehingatuna teha kopsurakkudele sama suurt kahju kui asbest. Hiirtega tehtud katsete põhjal häirib nanosüsinik eelkõige immuunreaktsioone.

Paris-Saclay ülikooli teadlased uurisid 64 astmahaige lapse kopsust võetud vedelikuproove ja avastasid kõikides nanotorukesi. Tibatillukesi süsinikuosakesi leiti ka laste makrofaagidest - valgetest vererakkudest, mis hävitavad baktereid ja teisi tõvestajaid.

Kust süsinikuosakesed pärinevad pole selge. Sarnaseid nanoosakesi on leitud varem ka Pariisi tänavatolmust ja õhust.

Moussa sõnul polnud uurimuse eesmärgiks leida seost laste kopsuhaiguse ja nanotorukeste vahel, kuid tõenäoliselt on astmahaiged nanosüsiniku suhtes eriti tundlikud. Seda enam, et nende keha kaitsvate makrofaagide tõrjevõime on vähenenud.

Nanotorukesed pole otseselt mürgised, kuid nad pakuvad pinda, millele teised kahjulikud molekulid võivad kinnituda.

Samuti lõhuvad tibatillukesed osakesed kudesid. Näiteks keemiatööstuses kasutatavad titaanoksiidi nanoosakesed kahjustavad kalade närvirakke ning tekitavad ajusse pisikesi augukesi.

Seega vajavad nanoosakesed täpsemat uurimist, et kindlaks teha, millised neist on elusorganismidele ohutud.