Foto: PantherMedia / Scanpix
Uudised
26. oktoober 2015, 10:10

Kuidas tarvitada probiootikume?

Arst soovitas antibiootikumide kõrvale tarvitada probiootikume. Olen aga kuulnud, et neid ei tohi võtta koos antibiootikumidega, sest siis ei mõju kumbki rohi. Kas see vastab tõele? Kuidas oleks kõige õigem probiootikume tarvitada?

Vastab Kadri Sirkas, Südameapteegi proviisor: "Antibiootikumid (kreeka keeles tähendab anti- vastu, bios- elu), hävitavad elus(mikro)organisme, olles bakteriaalse põletiku vastu tõhusad. Inimkehas on kümme korda rohkem bakteri- kui inimrakke ning hea tervise korral tegutseme sümbioosis. Näiteks aitavad mikroobid seedekulglas toitu lagundada ning stimuleerivad keha kaitsevalkude immunoglobuliinide tootmist.

Vastutasuks pakume neile elukohta ja toitu. Pole olemas "halbu" ega "häid" baktereid, oluline on omavaheline suhe ja tasakaal. Paraku puudub antibiootikumidel selektiivsus, teisisõnu, nad takistavad nii põletikku põhjustanud mikroobide kui normaalse mikrofloora elutegevust.

Välispidiselt võetuna nimetame mikroobe probiootikumideks ning tõepoolest ei tohiks neid antibiootikumidega samaaegselt võtta. See aga ei tähenda probiootikumidest loobumist põletikuravi ajal. Rusikareegel on pidada anti- ja probiootikumide manustamise vahel 2 tundi. Erandiks on pärmseente preparaadid, mida leidub väheses koguses normaalselt soolestikus ning mis antibiootikumide toimel ei hävi. Pärast pikemat või keskmisest tugevamat antibiootikumikuuri võiks jätkata probiootikumide võtmist mõnda aega, et kiirendada normaalse mikrofloora taastumist.

Kuna terviklik mikrofloora mängib immuunsuse tagamisel olulist rolli, tasub pingelistel ja külmetuskriitilistel perioodidel (kevad-sügis) probiootikume profülaktiliselt tarvitada.

Tihti haigestuvad lapsed ning aeglustunud seedimisega eakad võiksid piimhappebakteritest kasu lõigata. Probiootikumide valimisel peab tähelepanu pöörama sellele, et preparaadis oleks esindatud minimaalselt kaks tüve kontsentratsioonis vähemalt miljard mikroobi annuse kohta."