Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
26. oktoober 2015, 11:45

Eakate kukkumise põhjuseks võib olla infektsioon (3)

Haiglasse kukkumise tõttu sattunud patsientidel võib sageli leida kukkumist soodustanud infektsiooni, ilmneb hiljuti avaldatud uuringu tulemustest.

Infektsioonhaiguste konverentsil IDWeek 2015™ esitletud uuringu andmeil leiti haiglasse kukkumise tõttu sattunud patsientidelt enim hingamisteede, kuseteede infektsioone ja baktereemiat, vahendab meditsiiniportaal Med24. Enamasti põhjustasid infektsioonid kukkumisi eakatel, kuid 20 protsenti uuritavatest olid nooremad kui 65 aastat.

Uuringu käigus analüüsiti 161 hospitaliseeritud patsiendi andmeid, kes olid erakorralisse vastuvõttu sattunud kukkumise tõttu ja kellel oli järgnevalt diagnoositud infektsioonhaigus ning kelle kohta oli olemas piisav meditsiiniline anamnees. Uuritavatest 52 protsenti olid naised, uuritavate keskmine vanus 76 aastat.

Kõige sagedamini esines neil kuseteede infektsioone (44 protsendil patsientidest), alumiste hingamisteede infektsioone (23 protsendil) ja ebaselge koldega sepsist (21 protsendil); harvem diagnoositi endokardiiti, naha ja pehmete kudede infektsioone, kolangiiti ja liigeseproteesi infektsiooni. Baktereemit esines 45 protsendil juhtudel, kõige sagedamini koos kuse- või hingamisteede infektsioonide või endokardiidiga.

Kaasuvat infektsiooni ei kahtlustatud esialgu 41 protsendil patsientidest. 56 protsendil patsientidest oli esialgu ainult üks infektsioonhaiguse tunnus nagu palavik, tahhüpnoe, tahhükardia või leukotsütoos. Ühel patsiendil viiest oli palavik ja ühel neljast polnud mitte ühtegi infektsiooni tunnust. Haiglas suri 29 patsienti – peaaegu iga viies.

Uuringu idee tekkis ühe autori tähelepanekust, et sageli on kõige raskemate infektsioonidega patsiendid haiglasse sattunud esialgu kukkumise tagajärjel. Infektsioonid võivad kukkumist soodustada läbi madala vererõhu, mis toob kaasa pearingluse ja uimasuse, aga samuti ka segasusseisundid, eriti eakatel ja dementsusega patsientidel.

Autorid järeldavad, et kukkumised on sageli seotud baktereemiaga, mida sageli ei osata esialgu kahtlustada ja mis on seotud kõrge suremusega.